Strings Attached
Maja Houtman & Karin Kortenhorst

Strings Attached

Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen. 

Beide smeden zijn opgeleid aan de Vakschool in Schoonhoven tot goudsmid. Daarna ging ieder een eigen richting op, het klassieke sieraad achter zich latend. Karin vervolgde haar opleiding aan de Kunstacademie en verdiepte zich in 3-D vormgeving. Maja behaalde ook het diploma zilversmeden en specialiseerde zich later in filigrain.

Wegens succes is de expositie verlengd! Strings Attached is tot en met zondag 2 oktober 2022 te bewonderen in het Zilvermuseum.

Vierkant insta zonder datum
Fotografie: Stephan Tellier

Maja verrast met haar zelf ontwikkelde filigrain technieken

Maja Houtman (1963) raakte gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. De luchtige, maar verrassend stevige wikkels vormen colliers, armbanden, broches en ringen of op zichzelf staande objecten. Maja blijft leren, experimenteren en combineren. Soms met edelstenen, soms met meters ketting, die weer worden verknipt en verwerkt. Maar ook in grotere schalen of kunstobjecten past zij haar opgedane kennis en nieuwe ideeën toe. Haar werk wint internationale prijzen, zoals de prestigieuze Saul Bell Award en de Chinese HRD Award. Waar de mythologische Arachne meesteres was in het spinnen en weven gaat Maja nog een stap verder.

Armband Suftal Fidda foto: A10design

Karin geeft betekenis aan ruimte

Kubus 60 x 60 x 60 cm foto: Karin Vlugter

Karin Kortenhorst (1961) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze de richting 3-D DESIGN afrondde met sieraden als hoofdonderwerp. Van het maken van sieraden ontwikkelde ze zich naar het realiseren van monumentale, ruimtelijke sculpturen. Ze walst, hamert en wikkelt in haar atelier aluminium, koper en ijzerdraad. Dit materiaal draait, buigt, hamert en haakt ze op zo’n manier dat er grote transparante volumes ontstaan. Door de lucht te omkaderen wordt ruimte zichtbaar. Deze ruimte krijgt betekenis: het kan een opening zijn, een pauze of plek om in te vertoeven. Haar werk is tentoongesteld in en aangekocht door galerieën en musea in binnen- en buitenland.

Lijkt het je leuk om een week te smeden met Karin? Kijk dan eens hier. 

Draadkunst in samenspraak én tegenstelling

De expositie Strings Attached brengt deze twee bijzondere ‘draadkunstenaars’ bij elkaar in samenspraak en tegenstelling. Karin en Maja maken speciaal voor de expositie nieuwe objecten en laten de zachte kant zien van hard materiaal.

Scroll naar boven