Dag van Waarde
kom langs voor Taxaties

Wat is het waard?

Federatie TMV, dé beroepsorganisatie van taxateurs, makelaars en veilinghouders in roerende zaken, organiseert een kennismaking met de branche op de tweede editie van de Nationale Dag van Waarde.  

In het Nederlands Zilvermuseum kun je op zaterdag 7 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur het museum bezoeken en daar vervolgens gratis jouw objecten laten taxeren door professionals. 

Let op, om onnodig wachten te voorkomen kom je met maximaal twee personen en neem je samen niet meer dan drie objecten mee
Beeld: Federatie TMV
Beeld: Nationale Dag van Waarde, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, 8 oktober 2022 
De taxateurs

Wat neem je mee?

Op zaterdag 7 oktober komen verschillende taxateurs naar het Zilvermuseum. Zij hebben allemaal een eigen expertise. Je kunt bij hen terecht voor:

  • Gemke Jager: zilveren gebruiksvoorwerpen: theeserviezen, manden, kandelaars, bekers, bestek en kleinere voorwerpen (denk aan: doosjes, boeksloten, tasbeugels).
  • Arne Bonsaksen: kunst, antiek en schilderijen; denk aan grafiek, tekeningen, aquarellen, bronzen en houten beelden, glas, keramiek en porselein, antiquarische boeken, Oosterse kunst en kunstnijverheid, waaronder uiteraard Chinees en Japans porselein, ‘objets de vertu’, klokken.
  • George Hamel: vaste taxateur van het Nederlands Zilvermuseum. Edelstenen, juwelen en zilver. 
  • Kandidaat-lid Federatie TMF Steffie Daniels: juwelen.
Even voorstellen

Gemke Jager

Gemke Jager is kunsthistoricus en werkte ruim 30 jaar in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, eerst als conservator en later als directeur. Zo ontwikkelde zij een grote expertise op het gebied van (Nederlands) zilver. Na haar afscheid als museumdirecteur heeft zij haar passie voor zilver niet losgelaten en volgde zij de opleiding tot taxateur Zilver bij de Federatie TMV. Inmiddels is zij gecertificeerd registertaxateur Zilver en heeft zij haar eigen bedrijf Gemke Jager ZilverTaxaties.

Graag zet zij haar kennis en enthousiasme in om als onafhankelijk taxateur particulieren, musea en bedrijven professioneel te informeren over de waardebepaling van hun zilver.

Emotionele waarde
Ik herinner me een taxatie van familiezilver, waarbij men verbaasd was over diverse zilveren voorwerpen van Friese herkomst. Rotterdams zilver had men wel verwacht, maar Fries zilver? Totdat iemand opeens riep: “oh, maar grootmoeder van vaderszijde kwam uit Friesland!”. Dat verklaarde een hoop en men keek toen echt anders, met een liefdevollere blik, naar dat zilver.

Taxaties en waardebepalingen: 7 oktober
Beeld: Gemke Jager, fotografie: Hans Breuer
Beeld: Arne Bonsaksen
Even voorstellen

Arne Bonsaksen

Arne Bonsaksen heeft ruim 20 jaar ervaring in de veilingwereld als taxateur en directeur. Bonsaksen was directeur bij Van het Vendu in Rotterdam totdat het verkocht werd. Daarna is hij begonnen als onafhankelijk en zelfstandig gecertificeerd registertaxateur kunst, antiek en inboedelgoederen, lid bij de Federatie TMV. 
Als onafhankelijk taxateur komt Bonsaksen bij mensen thuis voor verzekeringstaxaties maar ook bij nalatenschappen om voor de successie / verdeling een taxatie te verrichten en om de nabestaanden in contact te brengen met het meest geschikte veilinghuis, zowel in NL als in het buitenland. Daarnaast levert hij op dit gebied ook advies. 
Feitje: Bonsaksen zijn favoriete Nederlandse kunstenaar is Maurits Cornelis Escher
(1898-1972).
Even voorstellen

George Hamel

George Hamel begon al vroeg met het verzamelen van mineralen en fossielen. In 1964 studeerde hij geologie en mineralogie in leiden, met een specialisatie in gemmologie (edelsteenkunde). In 1971 behaalde Hamel zijn doctoraal en kort daarna het diploma Gem-A met distinctie en Tully Medialle voor de beste kandidaat. George Hamel heeft daarnaast ook zelf lessen edelsteenkunde gegeven op de Vakschool Schoonhoven, van 1968 t/m 2006.

Vanaf 1970 werkte Hamel bij een internationaal diamantbedrijf en een topjuwelier in Amsterdam, waar hij verder specialiseerde in diamanten, en het taxeren van edelstenen en juwelen.  

In 1984 werd hij beëdigd als taxateur en richtte hij zijn eigen taxatiebureau Drs. G.J.W, Hamel, FGA op. Later werd hij lid van de Federatie TMV en veranderde de titel van ‘beëdigd taxateur’ in ‘gecertificeerd taxateur’. 

George Hamel schrijft nog regelmatig artikelen voor het vakblad Edelmetaal van de Federatie Goud en Zilver en publiceerde in 2021 het boek ‘Diamant, Koning der Edelstenen’ (verkrijgbaar in onze museumwinkel). 

Beeld: George Hamel
Bron tekst: publicatie ‘Diamant, Koning der Edelstenen’ (2021), George Hamel 
Even voorstellen

Steffie Daniëls

Recentelijk een oude broche gevonden in een van uw sieradendozen? Of draag je al jaren een ring die je als cadeau of erfstuk hebt ontvangen en ben je stiekem toch wel benieuwd naar de waarde van het object? Dan kun je terecht bij Federatie TMV gecertificeerd juwelen taxateur Steffie Daniëls.

Waardebepalingen en taxaties

Waarom ga je naar een taxateur?

Voor veel mensen is het benaderen van een taxateur iets waarmee ze niet vaak te maken krijgen. Soms moet het, voor een verkoop, soms ben je nieuwsgierig naar de waarde van bijvoorbeeld een erfstuk. Dan is het belangrijk om een betrouwbare expert in te schakelen als het om waardebepaling (geld) gaat. Hoe weet je dan bij wie je terecht kunt?

Leden van de TMV verzorgen al 72 jaar de waardebepaling en veiling van kunst, antiek en andere roerende zaken als machinerieën en bedrijfsinventarissen, hedendaagse of klassieke vervoersmiddelen. Alle bij de Federatie TMV aangesloten taxateurs, makelaars en veilinghouders hebben een vakbekwaamheidsexamen afgelegd en zijn officieel en onafhankelijk gecertificeerd: geen sinecure. Zij volgen eenduidige, zware gedrags- en beroepsregels en hanteren uniforme waarde begrippen, zodat hun waardeoordeel altijd kan worden getoetst. Kijk voor meer informatie over de TMV op hun website.

Beeld 1: Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Beeld 2: Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Marcel Teheux
Beeld 3: Meesterstuk van Sylwia Gagol, fotografie: Rob Glastra
Beeld 4: Wessel Spoelder
Het museum

Wat is er nog meer te doen?

De expositie Aan Tafel met Helene Kröller-Müller is in opbouw. Neem alvast een kijkje en maak kennis met Helene als opdrachtgeefster voor tafelzilver. Maar zoals dat vaker gaat tussen opdrachtgever en kunstenaar verloopt de samenwerking niet altijd even soepel… Lees verder…

Bij Tin Ten Toon word je verrast door de veelzijdigheid van tin. Van bodemvondsten tot tinnen soldaatjes en luxe stadskannen, Tin is door de eeuwen heen gebruikt door arm en rijk. Lees verder…

De meesterstukken en miniaturen van de eindexamen studenten van de Vakschool zijn te zien in de Zilverlounge.

Voor de kids
Kinderen kunnen hun eigen zilvertaxatievaardigheden oefenen tijdens een speurtocht. Daarbij leren ze onder meer zilvermerken herkennen en kunnen hun Junior Zilversmid badge te halen. In de Zilverwerkplaats kunnen zij zelf een eigen ring, hanger of armband maken. De allerkleinste, vanaf 2 jaar, kunnen een boerderijdier versieren. 

Scroll naar boven