Meesterstukken
Vakschool voor goud- en zilversmeden

Meesterstukken en Miniaturen 2022

Elk jaar exposeert het Nederlands Zilvermuseum de Meesterstukken en Miniaturen van de eindexamenstudenten van de Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Zo bieden we ook een podium aan nieuw en jong talent!

Op 6 juli 2023 werd er tijdens de eerste diploma uitreiking in de Grote Kerk de winnaar van de vakjury bekend gemaakt. In het najaar volgt de tweede uitreiking waarbij de leerlingen met een video over hun werk een videoprijs kunnen winnen van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum. Zo ook de uiteindelijke winnaar van de publieksprijs. Waarvan jij de uitslag kan bepalen door te stemmen. Jouw stem inleveren? Dat kan tot en met 21 september in het Nederlands Zilvermuseum! 

Meesterstukken
Meesterstuk van Sylwia Gagol, collier "CHANGE". Fotografie: Rob Glastra

Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw verzorgden de Gilden zelf de opleiding tot Goud- of zilversmid. Op jonge leeftijd ging je als leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je daarna het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven is in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken.

De vierdejaars eindexamenstudenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een “proeve van bekwaamheid” genaamd “Meesterstuk”. De getoonde werken zijn de resultaten van het afgelopen jaar. 

Om de vaktechnische vaardigheden van de derdejaars eindexamenleerlingen te testen, moeten zij aan het einde van hun opleiding  een opdracht op schaal, oftewel ‘Miniatuur’, voltooien.

Sponsors van “Meesterstukken en Miniaturen” zijn:
Rob Glastra Fotografie Schoonhoven, Bijou Moderne, BirGem, Fa. G.J. van den Bergh Zilverwerken, Herens & Herens & Vakschool Schoonhoven.

Rosalie Lanting
Meesterstuk van Vakjuryprijs winnaar Rosalie Lanting. Fotografie: Rob Glastra
Winnaar van

De Vakjuryprijs

Op 6 juli 2023 ontving Rosalie Lanting de vakjuryprijs voor haar Meesterwerk; een oorsieraad van 14K geelgoud en zout en peper diamantjes met als thema ‘handen’. Over haar werk zegt zij het volgende:

“Voor mijn meesterstuk werd ik geïnspireerd door handen, hun unieke vormen en de talloze betekenissen die ze wereldwijd dragen. Het handelen dat eruit voortvloeit, maar ook de handen als werkorgaan van het hartchakra, waar goud, lucht, evenwicht en vrouwelijkheid samenkomen. In een tijd waarin ik me soms stuurloos voelde, gaven deze thema’s richting aan mijn creatieve proces.
 
Het is een sierlijk, luchtig ontwerp geworden, rijk aan speelsheid en verfijnde details. De centrale plaatdelen zijn uit één stuk vervaardigd en representeren de handen en hun hartcentrische rol. Delicate texturen symboliseren subtiliteit en de unieke lijnen van onze handen. De gesoldeerde draden, verschillend per oorbel, staan voor individualiteit en expressie. Ze visualiseren de onuitwisbare af- en indrukken die je met je handen dan wel handelen maakt. Schitterend aan de uiteinden bevinden zich zetkasten met roosgeslepen zout- en peper diamantjes.
 
Deze elementen smelten samen tot een eenheid, waarbij de diversiteit de algehele balans van de set versterkt.”
Winnaar van

De Publieksprijs

Gedurende de afgelopen maanden hebben de bezoekers van het Zilvermuseum de kans gehad om een favoriet te kiezen en dit is op grote schaal gedaan. Ruim 2500 stemmen zijn uitgebracht! Opvallend was dat de stemmen redelijk gelijkmatig verdeeld waren over de deelnemers, maar uiteindelijk was er toch een overtuigende winnaar. De studente Talin Kars, die eerder al in juli haar diploma mocht ontvangen won de publieksprijs met haar prachtige armband. Het publiek beschreef haar stuk onder meer als ‘gracieus’, ‘verfijnd en elegant’ en ‘mooie lijnen, subtiel en prachtig’ en ‘een stuk dat ik graag zou willen hebben!’.

De publieksprijs bestaat uit een aantal tegoedbonnen ter waarde van 250,- die beschikbaar waren gesteld door enkele leveranciers uit de branche.

Talin Kars publieksprijs 2023 MNCT-2023-06-27-DSC01072
Meesterstuk van Publieksprijs winnaar talin Kars. Fotografie: Zadkine Vakschool Schoonhoven
Niels Peters
Marijn Zuidgeest
Rosalie Lanting
Valerie de Jong
Fabienne Dickhof
Vorige slide
Volgende slide
Scroll naar boven