Hoogheemraadschap 750-jarig jubileum
Pronkbokaal Hoogheemraadschap Krimpenerwaard
Zilver in de schijnwerpers tijdens 750-jarig jubileum Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard
Droge voeten en schoon water, daar wordt in onze regio al 750 jaar professioneel aan gewerkt! Tijdens het jubileumjaar zijn in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven verschillende bijzondere stukken te zien die normaal gesproken opgeborgen blijven in het archief.
Nieuwe toevoeging
Bezoekers zagen in de speciale jubileumvitrine afgelopen jaar de historische bodebussen. Nu is er een pronkbokaal te bewonderen uit 1881 (op de foto). Hij is vervaardigd in de beroemde zilverfabriek van Van Kempen in Voorschoten, ter gelegenheid van de installatie van D. Oskam als dijkgraaf.
Op de stam is het wapenschild van het Hoogheemraadschap Krimpenerwaard aangebracht. Bovenop op het deksel staat een vrouw, zij is de personificatie van vrouwe Fortuna, de Romeinse godin van fortuin en geluk. Over haar schouder hangt een hoorn des overvloed en in haar linker hand draagt zij een lauwerkrans.
Schoonhoven maakte onderdeel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. De rol van het waterschap was daarin van groot belang, ontdek er meer over in het museum!
Beeld: Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard
Beeld 1: Hensbeker Hoogheemraadschap Krimpenerwaard, Willem vvan Baatenburg, 1706. Beeld 2: Hensbeker Hoogheemraadschap van Schieland, Hans Coenraet Breghtel, 1657. Fotografie: Carla Leijen
In de vitrine
Expositie Hensbekers
De ‘jonge’ bokaal pronkt naast zijn oudere maatjes uit 1657 (vervaardigd door Hans Coenraet Breghtel) met Graaf Floris V erop en de hensbeker uit 1706 vervaardigd door Willem van Baatenburg (voor 1701-1724) met Jacoba van Beieren op het deksel. De laatste twee worden nog gebruikt door het bestuur tijdens de inhuldiging van een nieuwe Hoogheemraad.
In het museum lees je het hele verhaal en kun je de bijzondere hensbekers bewonderen van Schieland en de Krimpenerwaard. Er is ook een leuk filmpje over gemaakt, bekijk de video hieronder:
Oude Hollandse Waterlinie
Een laatste redmiddel
Deze hensbekers stammen ongeveer uit de tijd van het Rampjaar en de Oude Hollandse Waterlinie. De Nederlanden werden in 1672 van drie kanten aangevallen. De Fransen rukten snel op vanuit het zuiden. Om hen de doorgang te versperren, zagen de Staten van Holland geen andere oplossing dan op een aantal plaatsen de dijk door te steken en zo het land gedeeltelijk onder water te zetten. Het water moest te diep zijn om doorheen te waden, maar te ondiep om doorheen te varen. De bewoners van deze stukken land, zo ook in en rondom Schoonhoven, kwamen in opstand. Wat zou er gebeuren met hun bezittingen? Zouden ze ooit terug kunnen? Ondanks het protest kwam de waterlinie er toch én bleek het succesvol. De Fransen hebben anderhalf jaar lang geprobeerd de Waterlinie te overbruggen, maar het is ze nooit gelukt.
Rondreizende expositie
Linie van Boven
De sporen in de geschiedenis en in het landschap zijn nog steeds zichtbaar. Denk aan de vestingmuren van Schoonhoven en de nieuwe kade bij de Vlist bijvoorbeeld. Ontdek meer over de Oude Hollandse Waterlinie vroeger en nu met een bezoekje aan de rondreizende expositie: Linie van Boven. De expositie is te zien in Schoonhoven bij de Veerpoort (zie afbeelding) t/m 28 september 2023.
Doormiddel van 24 luchtfoto’s is de Oude Hollandse Waterlinie nu voor iedereen eenvoudig te bezichtigen. Meer informatie…