Tin Ten Toon
Actueel

Tin Ten Toon

Het Nederlands Zilvermuseum onthult in de expositie ‘Tin Ten Toon’ de rijkheid van dit eeuwenoude materiaal. Van chique gedekte tafels tot kinderspeelgoed, tin vind je overal terug. Is de bijnaam ‘armeluiszilver’ wel terecht? En welke verschillen of overeenkomsten zijn er met zilver? Bezoek deze expositie met unieke voorwerpen en verhalen die bij elkaar zijn gebracht in samenwerking met de Nederlandse TinVereniging voor hun 30-jarig jubileum.

Goed gefopt
Tin staat in de volksmond bekend als ‘armeluiszilver’. Maar armelui konden zich tot ver in de 19de eeuw geen tin veroorloven. De misvatting is ontstaan doordat sommige voorwerpen zowel in zilver als tin zijn gemaakt. Uit geldgebrek verruilde de Nederlandse adel bovendien massaal het zilveren servies voor een tinnen variant. Mooi opgepoetst is het verschil nauwelijks zichtbaar!

Archeologische vondst kan uit scheepswrak
een eeuwenoud materiaal

Veelzijdig Tin

Tinnen stadskannen in Schoonhoven
De tentoonstelling toont prachtige voorbeelden van luxe stadskannen uit Schoonhoven. Zij werden gebruikt voor het schenken van wijn bij bijzondere gelegenheden en waren slechts zichtbaar voor hooggeplaatste gasten van een stadsbestuur. Dat waren zeker geen armelui…

Rembrandt, Jan Steen en Wimbledon
De bezoeker gaat op onderzoek uit en ontdekt meer over de invloed van beroemde schilders als Rembrandt en Jan Steen op de naamgeving van tinnen kannen. Hoe maak je tinnen objecten? En wat heeft de prestigieuze schaal voor vrouwelijke winnaars van het tennistoernooi op Wimbledon te maken met de tinnen schaal die François Briot ooit maakte in de 16de eeuw? Van pispotten en tinrollen uit scheepswrakken tot soldaatjes en middeleeuwse ridders. De tentoonstelling is een must-see voor iedereen die de schoonheid en rijkdom van tin wil (her)ontdekken!

Activiteiten

Voor in de agenda

Taxatiedag
Op 2 september is er een taxatiedag in het Zilvermuseum voor Zilver en Tin met Jan Beekhuizen en Joseph Estie, beide bekend van Tussen Kunst en Kitsch.

Rondleidingen
Het is mogelijk om een rondleiding te boeken bij de expositie. Lees hier verder. 

Voor kinderen
In de expositie kunnen kinderen op zoek naar de tinnen ruiters. Er is een collegereeks Tintastisch (MuseumJeugdUniversiteit) voor kinderen vanaf 8 jaar die graag de diepte in gaan. Tijdens het Weekend van de Wetenschap (8 oktober 2023)zijn er kinderworkshops. 

Kijk ook eens op de website van de Tin Vereniging. 

Beeld: Temperatieschotel, Montbéliard, François Briot, geboren omstreeks 1550 in Damblain, op 12 april 1580 aangesloten bij het St. Eloygilde in Montbéliard. het laatst vermeld in 1614, 1615 en 1616. De winnaar van het vrouwentoernooi van Wimbledon krijgt een zilveren en deels vergulde schaal uitgereikt dat een exacte kopie is van de Temperantiaschotel van Briot. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt aan de winnaar van het toernooi in 1884.
Boek over Tin met veel objecten die ook in de tentoonstelling te zien zijn.
Boek over tin

Publicatie Tin Ten Toon

Er is een publicatie beschikbaar over de expositie die verkocht wordt in het Zilvermuseum en via de webshop.

Het is een speciale uitgave in een beperkte oplage. Het is mogelijk het boek tijdens de taxatiedag te laten signeren. 
Zilver partners

Scroll naar boven