Monumentendag
Open Monumentendag

Beleef het Levend Erfgoed

Tijdens Open Monumentendag stellen duizenden monumenten in heel Nederland hun deuren open voor het publiek. Zo houden we monumentaal erfgoed toegankelijk voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Het landelijke thema van deze editie is ‘Levend Erfgoed’.

Het gebouw aan het Kazerneplein 4 was in de vijftiende eeuw een klooster. In de kelder, helaas niet meer toegankelijk, zijn de fundamenten hiervan nog te zien. Daarna kreeg het gebouw diverse functies. Verschillende delen zijn bijvoorbeeld een oudevrouwenhuis geweest, een arsenaal en een schooltje. 

Bezoekinformatie: Tijdens Open Monumentendag 2023 bezoek je het museum voor slechts 1 euro! Kinderen t/m 17 jaar zijn gratis. Museumkaart en de VIP-kaart van de Vriendenloterij + introducé gelden ook als entree. Met de VIP-kaart van de vriendenloterij ontvangt u ook gratis appelgebak met koffie of thee. 

Er is dit weekend ook Rondje Kunst in Schoonhoven. Meer weten over andere monumenten in de regio die deelnemen? Kijk dan op de website van Monumentendag. 

Zilvermuseum
Ontdek de geschiedenis & De wereld van zilver

Bezoek het Nederlands Zilvermuseum

Tijdens Open Monumenten Dag kun je het gehele museum bezoeken voor slechts 1 euro en is er een leuke gratis flyer met informatie over ons monumentale pand met geschiedenis van 1400 tot heden.

Levend Erfgoed
Dit jaar is het thema levend erfgoed, wat uitstekend aansluit bij de functie die wij als Zilvermuseum in Schoonhoven vervullen; namelijk het behouden, vastleggen en doorgeven van de kennis op gebied van zilversmeden. Dat kan ervaren worden in de smederij bij smeden zoals Cor Kuijf en Zwanette Mariken, iedereen kan zien hoe de smid werkt. Ook zijn de Meesterstukken van de eindexamenstudenten van de Vakschool Schoonhoven te zien. De Vakschool drukt al meer dan 125 jaar een stempel op de historie en cultuur van Schoonhoven. Denk aan de burgemeestersketen van Schoonhoven die te zien is op de eerste etage en ontworpen is in 1914 door directeur Tepe van de Teekenschool, de latere Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Docent Hoogendijk werkte de vorm uit met enkele leerlingen. De schakels werden voorzien van parels en edelstenen. De aanbieding op zaterdag 14 november 1914 aan burgemeester Van Sloten had plaats op het stadhuis na de opening van de spoorlijn Schoonhoven-Gouda.

Boven in het museum zijn ook de oude ramen van de Schoonhovense fabriek Hooijkaas te zien, zij stonden onder meer bekend om de productie van Douwe Egberts theelepels. Achterin op de tweede etage kunnen bezoekers een oude werkplaats, technieken en gereedschappen bekijken. Ook ziet de bezoeker werk in het museum van hedendaagse talenten die een belangrijke verbinding hebben met Schoonhoven via het Gilde St. Eloy voor Goud & Zilversmeden, de Vakschool of als zilversmid/kunstenaar. Zo is er werk te bewonderen van o.a. Jan Matthesius & Pauline Barendse, Jan van Nouhuys en Paul de Vries.

Zilversmid voor een Dag
Kinderen kunnen kennis maken met het vakmanschap van de edelsmid . Met de speurtocht ‘Zilversmid voor een Dag’ ontdekken jonge bezoekers de Wereld van Zilver en gaan ze zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats. Ze gaan naar huis met een zelfgemaakte ring, hangertje of sleutelhanger en de titel ‘junior zilversmid’. De speurtocht inclusief het werkstuk zijn voor €5,50 te verkrijgen aan de balie.

Zilverstadwandeling
Bij de balie kunnen bezoekers een speciaal boekje met stadswandeling kopen. Ontdek oude zilversmidswerkplaatsen in de stad, waar voormalige fabrieken gevestigd waren en nog wat leuke weetjes en feitjes over de Zilverstad. Voor gezinnen is er ook een extra boekje bij verkrijgbaar met opdrachten voor kinderen. Meer informatie: Bezoek Familiewandeling

Geschiedenis Monument Kazerneplein 4, Schoonhoven

1412

Op de plaats van het huidige museumpand wordt een klooster gebouwd. Dit Sint Elisabethklooster brandt in 1518 volledig af, maar het wordt opnieuw opgebouwd. Door de Reformatie aan het eind van de zestiende eeuw, waarbij de christelijke religie zich opsplitst in katholicisme en protestantisme, verliest het klooster zijn functie. De kerk wordt daarom afgebroken.

1412

1627

Een deel van het klooster wordt afgebroken. De huidige zuidvleugel, waarin zich nu het Nederlands Zilvermuseum bevindt, wordt gebouwd. Het wordt gebruikt als arsenaal, een gebouw waarin wapens en munitie worden geproduceerd en opgeslagen. De rest van het kloostergebouw blijft bestaan en dient tot in de achttiende eeuw als oudevrouwenhuis. Daarna wordt ook het laatste restant van het voormalige kloostergebouw afgebroken.

1627

1827

Het huidige museumgebouw wordt niet langer gebruikt als arsenaal. De begane grond dient als opslag voor hennep, dat onder andere wordt gebruikt om touwen te maken. Op de bovenverdieping bevindt zich een schooltje.

1827

1862

Het pand krijgt een grondige verbouwing in neoclassicistische stijl onder leiding van A. Oudijk. De oost- en noordvleugel worden aangebouwd, waardoor de kenmerkende u-vorm ontstaat. De buitenzijde van de zuidvleugel (waarin zich nu het museum bevindt) wordt aangepast, waardoor het pand er aan de buitenzijde als een geheel uit komt te zien.

In dit jaar krijgt het pand ook een nieuwe functie als Havenkazerne. Bij Koninklijk Besluit wordt de Artillerie Instructie Compagnie opgericht, die een opleiding start voor korporaals van verschillende onderdelen binnen het leger. Ook wordt er een ziekenzaal ingericht en er is een oefenplein in de buurt.

 

1862

1946

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Havenkazerne gebruikt voor de vestiging van jonge, dienstplichtige mannen, die weigeren mee te vechten in Nederlands-Indië. Dit wordt ook wel Depot Nazending Nederlands-Indië genoemd. De mannen volgen een strikt schema: een werkweek bestaat uit zes dagen, waarbij van 8.00-17.00 en van 19.00-21.00 wordt gewerkt. Dit harde regime heeft effect, waardoor veel mannen besluiten alsnog naar Indonesië te gaan. Met het einde van de Indonesische Revolutie in 1950 houdt dit op.

1946

1950

Het Regiment Van Heutsz, opgericht op 1 juli 1950, doet zijn intrede in het pand. Dit Regiment zet de tradities van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger voort. In 1966 wordt het laatste appel gehouden op de binnenplaats van de kazerne, waarna het regiment verhuist naar ’s-Hertogenbosch.

1950

1978

In de zuidvleugel van de oude kazerne wordt het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum geopend, dat tot die tijd in Utrecht gevestigd is.

1978

1984

De noord- en oostvleugel worden verbouwd en er komen appartementen in. Ook wordt het pand erkent als Rijksmonument.

1984

2014

Na een grote renovatie heropent het museum onder de nieuwe naam: het Nederlands Zilvermuseum.

Lees meer over historie van het Zilvermuseum.

2014
Scroll naar boven