Zilverstad
Zilverstad Schoonhoven & het MuseUM

In het kort

Schoonhoven staat bekend als de Zilverstad van Nederland. Naast de rijke historie op gebied van zilver is het ook nog een Vestingstad en maakte het vroeger deel uit van de Hollandsche Waterlinie. Gelegen aan de rivier de Lek in de prachtige Krimpenerwaard is er genoeg te beleven. Door de centrale ligging in het Groene Hart is het een fijne plek voor vakanties, wandel- en fietstochten. 

Schoonhoven is in begin 13e eeuw ontstaan langs de rivier de Zevender, de Lange Weistraat markeert nu nog de loop van dit veenriviertje
©  21 sept  2019 Aerophoto-Schiphol Luchtfotografie


Geschiedenis Schoonhoven ZIlverstad

Rijke kasteelheren

De bakermat van Schoonhoven als Zilverstad ligt waarschijnlijk in het 14e eeuwse luisterrijke Schoonhovense hof van de jongere tak van het Henegouws-Hollandse gravenhuis: Jan van Beaumont, Jan van Blois, Guy van Blois en hun entourage zijn opdrachtgevers voor kunstenaars, waaronder goud- en zilversmeden. De vroegste bronnen vinden tussen 1360 en 1600, ongeveer 22 verschillende goud- en zilversmeden (in 240 jaar). In 1356 beschouwde Jan van Blois Schoonhoven als zijn residentie het werd een “luisterrijk” hof attractief voor allerlei kunstenaars blijkt uit bewaard gebleven rekeningen. 

 

Schoonhoven School, 125 jaar, Koning
Fotografie: Zadkine
Opleiding

125-jaar Vakschool

De vakschool in Schoonhoven werd opgericht in 1895, aanvankelijk als tekenschool voor jonge aankomende zilver- en goudsmeden. In 1955 werd het de Stichting Vakopleiding voor Goud- en Zilversmeden, Juweliers, Uurwerkmakers en Graveurs. Vandaag de dag is de Vakschool onderdeel van ROC Zadkine. 

Nog steeds is dit de enige volledige MBO-opleiding op dit gebied in Nederland. Jaarlijks exposeren de examenleerlingen hun werk in het Zilvermuseum. 

 

van 1901 tot nu

Het ontstaan van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Het Amsterdamse Museum en Archief Tijdmeetkunde (1901) en het Nederlands Waarborgmuseum (1938) in Utrecht werden in 1953 samengevoegd tot het ‘Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum’. Het werd gevestigd in het Catharijne convent in Utrecht. Helaas was daar niet voldoende ruimte meer en vertrok het museum in 1970 naar Museum van Speeldoos tot Pierement. In 1978 verhuisde het naar Schoonhoven, de gemeente vond het passend bij de Zilverstad. De zuidelijke vleugel van de oude Kazerne in Schoonhoven werd opgeknapt en ingericht om er het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum onder te brengen. De twee andere vleugels werden in 1984 verbouwd tot­ appartementen. Het pand is erkend als ­rijksmonument. In 2011 veranderde het museum in Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en in 2013 werd de collectie klokken afgestoten. In 2014 is het museum verbouwd tot de huidige situatie. Op de begane grond is in de Zilverlounge een café en vind je de actieve Zilversmederij, op de eerste verdieping is de Zilverzaal met de vaste collectie van Nederlands gebruikszilver van 1600-heden en op de tweede verdieping een Zilverwerkplaats voor workshops en een grote expositieruimte waar jaarlijks de tentoonstelling wisselt van thema.

Een illustratie van het arsenaal
Monumentale Kazerne en Kazerneplein

Van klooster tot...

In 1412 werd aan de Oude Haven het St. Elisabethklooster gebouwd. Het werd verwoest bij de stadsbrand in 1518, maar later weer opgebouwd. Na de reformatie het  klooster afgebroken, de kloostergebouwen kregen een andere bestemming. 

In 1627 werd op deze plaats de huidige zuidvleugel gebouwd als arsenaal. Het restant van de voormalige kloostergebouwen werd ingericht als oude vrouwenhuis (opgeheven in de 18e eeuw). In 1827 werd in het voormalige arsenaal een opslag voor hennep ingericht en op de bovenverdieping een school. 

Kazerne
In 1862 vond een grote verbouwing plaats; onder leiding van architect Oudijk werden de oost- en noordvleugel gebouw, tot zij in 1922 werd opgeheven. En werd het de kazerne voor dienstplichtigen, die weigerden mee te vechten in de oorlog in Indonesië. Vervolgens was van 1950 tot 1966 het regiment Van Heutsz in de kazerne gevestigd.

Het GIlde

St. Eloy

De vakschool in Schoonhoven werd opgericht in 1895, aanvankelijk als tekenschool voor jonge aankomende zilver- en goudsmeden. In 1955 werd het de Stichting Vakopleiding voor Goud- en Zilversmeden, Juweliers, Uurwerkmakers en Graveurs. Vandaag de dag is de Vakschool onderdeel van ROC Zadkine. 

Nog steeds is dit de enige volledige MBO-opleiding op dit gebied in Nederland. Jaarlijks exposeren de examenleerlingen hun werk in het Zilvermuseum. 

 

Gilde St. Eloy
Scroll naar boven