Museumprijs '24
één van de genomineerden voor Museumprijs

Zilvermuseum op longlist Museumprijs 2024

Gefeliciteerd met jullie nominatie op de longlist van de Museumprijs 2024!” Juryvoorzitter Willem Bijleveld overhandigde op 4 juli 2024 het nominatiebordje aan museumdirecteur Marcel Teheux. 

Uit een grote hoeveelheid inzendingen, zijn zeven musea gekozen die op de longlist staan voor de VriendenLoterij Museumprijs 2024. Het Cultuurfonds, de VriendenLoterij en de Museumvereniging erkennen met nominatie dat Zilvermuseum op een creatieve manier bijdraagt aan het levend houden van immaterieel erfgoed.

Personeelsleden zijn trots op deze mooie prestatie en kijken vol verwachting uit naar het vervolg van de wedstrijd!
Nederlands Zilvermuseum zet zich in voor

Levende tradities in de schijnwerpers

Het thema van dit jaar is ‘Levende tradities’. Denk aan immaterieel erfgoed zoals festiviteiten, rituelen, ambachten, gewoonten en gebruiken die we koesteren en van generatie op generatie overdragen. Musea spelen daar een belangrijke rol bij. Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven speelt een belangrijke rol in het behouden, doorgeven en stimuleren van innovatie in het zilversmeden. 

Daarvoor werken we onder meer samen met de gilden waarin smeden zich verenigen, de Vakschool Schoonhoven, kunstacademies, de brancheverenigingen voor juweliers, taxateurs, universiteiten, restaurateurs en antiquairs op nationaal en internationaal niveau. Lokaal zetten we samen met de promotie-organisaties alle middelen in om de Zilverstad op de kaart te zetten, zodat mooie tradities en rituelen als de Zilverdag en de Zilvernacht aan nieuwe generaties worden doorgegeven. Middels projecten en workshops voor diverse doelgroepen, enthousiasmeren we een breed publiek van jong tot oud voor het edelmetaal zilver.

 

Een mooi vooruitzicht voor de toekomst

Een prijs die dromen kan vervullen

Het Zilvermuseum hoopt natuurlijk van harte bij de laatste drie te eindigen en uiteindelijk de prijs van maar liefst 100.000 euro in ontvangst te nemen. Wat wil het museum daarmee doen?

Marcel Teheux: “Met dat geld kunnen we de bezoekbeleving verrijken met bijvoorbeeld digitale innovaties. We kunnen het verhaal over herkomst van zilver uit zilvermijnen en de recycling van zilver tot leven brengen bijvoorbeeld met VR. Een artist in residence programma voor smeden zou ook een mooie toevoeging zijn. Daarmee stimuleer je talent en ontstaat kennisuitwisseling in het vak en innovatie. En we willen natuurlijk ook wat reserveren voor feestelijke activiteiten om het jubileum te vieren van de Zilverstad (400 jaar stadsrechten) en het Zilvermuseum, dat in 2028 alweer 50 jaar in Schoonhoven zit. Met dit geld kunnen we nog meer bezoekers enthousiast maken voor het vak en toeristen ontvangen in de Krimpenerwaard.”

Directeur Nederlands Zilvermuseum: Marcel Teheux
Met trots tonen we onze nominatie voor de Vriendenloterij Museumprijs 2024 aan de voorzijde van het pand.
Hoe verder?

Het verloop van de wedstrijd

De jury van de VriendenLoterij Museumprijs heeft nu uit alle aanmeldingen een longlist samengesteld. Deze musea gaan zij in de zomer bezoeken. Op basis van die bezoeken blijven er drie musea over die uiteindelijk mogen gaan strijden om de VriendenLoterij Museumprijs 2024. Dit najaar kan het publiek drie weken lang stemmen. Het is aan de musea om zo creatief mogelijk hun publiek en achterban te mobiliseren. 

Dus houd de media goed in de gaten, kijk op https://www.museumprijs.nl/ of bezoek onze website!

Scroll naar boven