Boeklezing
Boeklezing 'De Vertrouweling'

Ariëtte Dekker

Op zaterdag 14 september om 14.00 uur komt auteur Ariëtte Dekker naar het Nederlands Zilvermuseum voor een lezing over haar nieuwe boek: ‘De Vertrouweling‘. Het boek duikt in op de zogenoemde vertrouweling Sam van Deventer en zijn relatie met het echtpaar Kröller-Müller. 

De lezing sluit naadloos aan bij de huidige tentoonstelling ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller‘. Tijdens deze lezing ontdek je de bijzondere vertrouwensband tussen Helene Kröller-Müller en Sam van Deventer, evenals de invloed van hun (brief)correspondentie op het prachtige tafelzilver dat nu tentoongesteld is tot 29 september 2024. 

De lezing is georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Krimpenerwaard, met een speciale prijs van 5 euro voor leden van de Bibliotheek Krimpenerwaard, vrienden van het Zilvermuseum en museumkaarthouders. Voor non-leden is de lezing 7,50 euro. De prijs is exclusief entree tot het museum. Graag vooraf reserveren. 

Beeld 1: (Bijgesneden) boekcover 'De Vertrouweling: Sam van Deventer, het echtpaar Kröller-Müller en de Tweede Wereldoorlog'.
Beeld: (Bijgesneden) Brief van Helene Kröller-Müller naar Sam van Deventer afkomstig uit het Archief van het Kröller-Müller Museum.
Op de omslag

Over 'De Vertrouweling'

Sam van Deventer (1888-1972) was de zielsverwant van Helene Kröller-Müller. De twintig jaar oudere kunstverzamelaarster schreef hem meer dan drieduizend brieven en liet hem de plaats innemen van haar eigen vier kinderen. Ze bracht hem liefde voor kunst, esthetiek en Duitse cultuur bij, maar eiste daartegenover onvoorwaardelijke toewijding. Ook zakenman Anton Kröller vertrouwde in toenemende mate op Van Deventer bij zijn financiële schimmenspel, waarbij onwetende beleggers de opbouw van landgoed De Hoge Veluwe bekostigden en het familieconcern ten onder ging.

Tijdens de Duitse bezetting kreeg Sam van Deventer de leiding over het Kröller-Müller Museum en De Hoge Veluwe. Hij toonde zich Duitsgezind en opportunistisch: rijkscommissaris Seyss-Inquart mocht zijn vijftigste verjaardag op jachthuis Sint Hubertus vieren; Vincent van Gogh werd gepropageerd bij de bezetter; er werd in kunst gehandeld en er werd roofkunst opgeslagen. Na afloop van de oorlog betaalde Van Deventer een hoge prijs voor zijn ‘culturele collaboratie’, maar zijn trouw aan het echtpaar bleef ongebroken.

In het kort: Ariëtte Dekker

Over de Auteur

Ariëtte Dekker (1964) schreef eerder biografieën van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) en havenmagnaat Anton Kröller (2015). In 2018 publiceerde zij Omstreden verleden. Museum Boijmans Van Beuningen en de Tweede Wereldoorlog. 

Na de biografieën van Helene Kröller-Müller (2010) en Anton Kröller (2015) vormt ‘De Vertrouweling’ (2024) de sluitsteen op de ontstaansgeschiedenis van het Kröller-Müller Museum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Op dit moment werkt zij mee aan het onderzoek naar het koloniale verleden van het Huis van Oranje-Nassau.

Beeld: Auteur Ariëtte Dekker
Belangrijke informatie

Wat, Waar en Wanneer?

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Krimpenerwaard en vindt plaats in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Het vindt plaats op zaterdag 14 september 2024 van 14.00 uur tot 16.00 uur.

De prijs voor de lezing is €5,00 voor leden van de Bibliotheek Krimpenerwaard, Vrienden van het Museum, en houders van een Museumkaart. Voor algemene bezoekers bedraagt de prijs €7,50. Let op: deze prijs is exclusief entree tot het museum. Museumkaart, VriendenLoterij VIP-Kaart en Vriendenpas zijn geldig voor de museumtoegang. Een lidmaatschap van de Bibliotheek Krimpenerwaard geeft echter geen toegang tot het museum.

Reserveren voor de lezing is verplicht. Bij de entree vragen we je om je pas en aankoopbewijs te tonen. Reserveer alvast een plekje via onze webshop!

Expositie

Aan tafel met Helene Kröller-Müller

‘Ken jij al het zilver van Berlage, waar ik nu iedere dag van geniet? Ik geloof van niet. Het is zo strak en mooi, dat alleen mijn fijne tafellakens er bij passen. Al het andere zou ik soms van de tafel weg willen nemen & ik verzin al hoe ik ook een werkelijk mooi servies er bij krijg.’
– Helene Kröller-Müller, 30 januari 1913, in een brief aan Sam van Deventer

Bij een bezoek aan de expositie van 12 oktober 2023 tot en met 2 juni 2024 ontdek je met eigen ogen hoe mooi het is!

Vorige slide
Volgende slide
Beeld 1: Campagnebeeld 'Aan tafel met Helene Kröller-Müller'; Beeld 2: Foto door John Wijntjes, Opening expositie; Beeld 3: H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912, opusboek 't Binnenhuis, RKD - Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis, Den Haag, Archief Jac. van den Bosch, foto: RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Beeld: Yuri van der Linden tijdens de opening van de expositie 'Aan tafel met Helene Kröller-Müller'. Gemaakt door John Wijntjes.
Extra: Lezing Helene Kröller-Müller

Yuri van der Linden

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Het gelijknamige museum op De Hoge Veluwe en de prachtige collectie Van Gogh schilderijen hebben we aan haar te danken. Regelmatig geeft zij ook opdrachten aan vooraanstaande kunstenaars, architecten en beeldhouwers. Haar uitgesproken smaak en markante persoonlijkheid zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kunst aan het begin van de 20e eeuw. 

Op 7 september 2024 komt Yuri van der Linden conservator bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, naar het Nederlands Zilvermuseum voor een lezing over het Jachthuis. Aansluitend is het tafelzilver van Helene Kröller-Müller te bewonderen. 

Scroll naar boven