Meesterstukken
Vakschool voor goud- en zilversmeden

Meesterstukken 2024

Elk jaar biedt het Nederlands Zilvermuseum een podium aan de eindexamenstudenten van Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Met de expositie van Miniaturen en Meesterstukken zetten we jong en innovatief vakmanschap in de schijnwerpers.

De afgelopen maanden hebben de studenten van Vakschool in Schoonhoven hard gewerkt aan hun Miniaturen en Meesterstukken, en nu is het eindelijk tijd om deze meesterlijke creaties tentoon te stellen. Tot en met de Zilvernacht zijn deze unieke eindexamenwerken te bezichtigen in onze Zilverlounge op de begane grond van het Nederlands Zilvermuseum.

Breng je stem uit!
Jouw stem is belangrijk! Tot en met 16 oktober 2024 kun je stemmen op jouw favoriete eindexamenwerk voor de publieksprijs. Dit is jouw kans om nieuw talent te steunen en hen te helpen de prestigieuze publieksprijs te winnen.

Nieuw talent in de schijnwerpers
Miniaturen en Meesterstukken 2023-2024

Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw verzorgden de Gilden zelf de opleiding tot Goud- of zilversmid. Op jonge leeftijd ging je als leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je daarna het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven is in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken.

De vierdejaars eindexamenstudenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een “proeve van bekwaamheid” genaamd “Meesterstuk”. De getoonde werken zijn de resultaten van het afgelopen jaar. 

Om de vaktechnische vaardigheden van de derdejaars eindexamenleerlingen te testen, moeten zij aan het einde van hun opleiding  een opdracht op schaal, oftewel ‘Miniatuur‘, voltooien.

Sponsors van “Meesterstukken 2024” zijn:
Bijou Moderne, BirGem, Fa. G.J. van den Bergh Zilverwerken, Herens & Herens & Vakschool Schoonhoven.

Beeld 1: Meesterstuk 'Pirouette' van Demi Wijnacker; Beeld 2: Miniatuur Motor Café Racer van Martijn van der Molen.
Van harte gefeliciteerd

Winnaars Juryprijs 2024

Tijdens de diploma-uitreiking van de Vakschool Schoonhoven op donderdag 11 juli 2024, werden ook de winnaars van de Juryprijs bekend gemaakt. 

Van harte gefeliciteerd, Demi Wijnacker!
Het meesterstuk dat dit jaar de juryprijs mee kreeg is een setje kolkende oorbellen genaamd ‘Pirouette‘; gemaakt van 14k goud, rhodoliet granaat, Ethiopische opalen, diamanten en zoetwaterparels. Geïnspireerd door ritme, probeert Demi ons een concertzaal voor te stellen waar het ritme de menigte verbindt en emoties communiceert. Het ritme in ons dagelijks leven, van hartslagen tot de eb en vloed van de zee, vormde de basis voor haar ontwerp. Het doel van ‘Pirouette‘ is om beweging en harmonie uit te stralen met vloeiende lijnen en draaiende elementen van goud, gecombineerd met zorgvuldig geplaatste edelstenen.

Van harte gefeliciteerd, Martijn van der Molen!
Dit jaar er ook voor het eerst een juryprijs uitgereikt aan een miniatuur. Namelijk deze Miniatuur Motor Café Racer met de Honda CB750 als basis. Martijn koos dit model omdat het motorblok mooi zichtbaar is en café racers vaak voor de show worden omgebouwd. Hij heeft bijna alle basisgereedschappen van de goudsmid gebruikt, evenals hulpmiddelen zoals lasers, een microscoop en een micromotor.

Meesterstuk ‘Pirouette’
Geschreven door Demi Wijnacker

Stel je voor dat je in een drukke concertzaal staat en je reikhalzend uitkijkt naar het begin van een langverwacht optreden van je favoriete band. Het podium is zwak verlicht en verwachting hangt in de lucht. Plotseling, met een uitbarsting van energie, slaat de drummer op de basdrum en het ritme voor de nacht wordt bepaald. De energie barst los in de zaal en het ritme houdt vast, iedereen beweegt mee met de beat.

Naarmate de muziek intenser wordt, voel je het ritme door je lichaam en je hart bonst in harmonie met de drums. Het ritme wordt een taal op zichzelf, het communiceert emoties die woorden niet uit kunnen drukken. Er ontstaat een betoverende verbinding tussen de individuen in het publiek.

De kracht van het ritme ontvouwt zich, het verenigd een diverse groep mensen die bij elkaar zijn gebracht door hun liefde voor muziek. Het zorgt voor een gemeenschappelijke ervaring waarin vreemdelingen tijdelijke metgezellen worden, verbonden door de onweerstaanbare groove.

Buiten deze concertzaal doordringt het ritme ons dagelijks leven. Het is de gestage beat die onze voetstappen begeleidt terwijl we lopen, de maat val van onze spraak wanneer we een gesprek voeren en het tempo dat onze dagelijkse taken begeleidt. Ritme heeft het magische vermogen om onze acties te synchroniseren en een gevoel van harmonie in onszelf en de wereld om ons heen te creëren.

Of het nu gaat om het ritme van een hartslag, de eb en vloed van de zee of de vloeiende beweging van een pirouette, ritme is een onmisbaar onderdeel van het leven. Het blaast energie, orde en emotie in alles wat het aanraakt waardoor het een kracht wordt die de mens op diepgaande manieren met elkaar verbindt.

Het doel van mijn meesterstuk ‘Pirouette’ was het vervaardigen van een sieraad dat een gevoel van beweging/flow oproept en tegelijkertijd harmonie en regelmaat uitstraalt. Dit heb ik geprobeerd te bereiken door middel van vloeiende lijnen en draaiende elementen van goud, in combinatie met zorgvuldig geplaatste edelstenen.

Scroll naar boven