Meesterstukken
Vakschool voor goud- en zilversmeden

Meesterstukken 2020/2021

Elk jaar exposeert het Nederlands Zilvermuseum de Meesterstukken van de eindexamenstudenten van de Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Zo bieden we ook een podium aan jong talent!

Door corona zijn de Meesterstukken van 2020 en 2021 samengevoegd in één expositie. Ook zijn de miniaturen te zien van de derdejaars. 

De studenten kunnen prijs winnen met een video over hun werk van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en een prijs van de vakjury, bestaande uit waardebonnen van groothandels uit het vak en edelstenen. De eerste prijs bij de miniaturen is een wals. De prijswinnaars worden op 19 februari 2022 bekend gemaakt.

handtekening
Meesterstuk van Brigitte van Galen. Fotografie: Rob Glastra

Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw verzorgden de Gilden zelf de opleiding tot Goud- of zilversmid. Op jonge leeftijd ging je als leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je daarna het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven is in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken.

De studenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een “proeve van bekwaamheid” genaamd “Meesterstuk”. De getoonde werken  zijn de resultaten van het afgelopen jaar. 

Sponsors van “Meesterstukken” zijn:
JUWON, Rob Glastra Fotografie Schoonhoven, Bijou Moderne, BirGem, Fa. G.J. van den Bergh Zilverwerken, Herens & Herens, Artis Causa & Vakschool Schoonhoven.

Harma Hids
Puck de Kock
Arthur Vos
Previous
Next
Scroll naar top