Lezing door Alexandra van Dongen
Koloniaal comptoir van Dr. Elie van Rijckevorsel
Op 29 maart 2025 vertelt Alexandra van Dongen in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven over de geschiedenis van een bijzondere koloniale kast, die in 1935 werd geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen. Deze kast, afkomstig uit Nederlands-Indië en gedateerd uit de late zeventiende eeuw, maakt deel uit van het onderzoeksproject Unpacking Boijmans. Van Dongen bespreekt de connectie met natuurkundige en verzamelaar Dr. Elie van Rijckevorsel en de manier waarop het museum objecten uit de collectie onderzoekt en deelt, met aandacht voor het koloniale verleden.
De lezing bevindt zich in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven op zaterdag 29 maart 2025 om 14.00 uur. De prijs is €5,- inclusief een kopje koffie of thee, exclusief entree (bekijk onze actuele toegangsprijzen via Bezoek).
In kijkje in de kast
Een koloniaal verleden
In 1935 schonk de Rotterdamse Erasmusstichting uit de nalatenschap van oprichter, natuurkundige en verzamelaar Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928) een koloniaal meubel afkomstig uit Nederlands-Indië aan het destijds net geopende Museum Boymans. Deze betaalmeesterskast of comptoir dateert uit het einde van de zeventiende eeuw, uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).
Van Dongen vertelt over de geschiedenis van de kast, de connectie met natuurkundige en verzamelaar Dr. Elie van Rijckevorsel, en het onderzoek binnen het project Unpacking Boijmans. Het koloniale verleden en de collectie. Hoe worden deze objecten vandaag de dag geïnterpreteerd en gedeeld met het publiek? Tijdens haar lezing vertelt conservator Alexandra van Dongen over de biografie van deze koloniale kast, en de manier waarop Museum Boijmans Van Beuningen met het onderzoeksproject ‘Unpacking Boijmans. Het koloniale verleden en de collectie’ voorwerpen uit de eigen verzameling onderzoekt, exposeert en deelt met het publiek.
Even voorstellen
Alexandra van Dongen
Opgeleid als museoloog (Reinwardt Akademie) en kunsthistoricus (Rijksuniversiteit Leiden) werkt Alexandra van Dongen sinds 1986 in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, vanaf 1992 als conservator. Ze is specialist op het gebied van oude kunstnijverheid, historische vormgeving en de materiële cultuur van het dagelijks leven (15de-19de eeuw). Haar onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten lopen uiteen van het object als schildersmodel (ALMA project) en het koloniale verleden en de collectie (Unpacking Boijmans). Enkele van haar recente publicaties zijn: Alexandra van Dongen en Liane van der Linden, ‘Een verhaal zonder einde. Koloniale collecties in Rotterdam’, in: Het koloniale verleden van Rotterdam, Gert Oostindie (red.), 2020, pp. 323-392; Dichter bij Vincent. Alledaagse voorwerpen in het werk van Vincent van Gogh (2022) en Manon Henzen, Alexandra van Dongen, Arnold Carmiggelt, John Tholen, Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam, 2024.
Praktische informatie
Kom je ook?
De lezing bevindt zich in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven op 29 maart 2025 om 14.00 uur.
De prijs voor de lezing is 5 euro inclusief een kopje koffie of thee, exclusief entree (bekijk onze actuele toegangsprijzen via Bezoek).
Graag van tevoren reserveren via onze webshop. Klik op de knop hieronder om je van een plekje te verzekeren.