Bezoek Tip
Zeister Zilver voor Drie Vorstinnen

Bezoek tip: Slot Zeist

Passend bij fonkelend licht in donkere winterdagen is de tentoonstelling Zeister zilver voor drie vorstinnen die Stichting De ZilverKamer Zeist van 7 november 2023 tot 29 januari 2024 realiseert in Slot Zeist. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de connectie van fraai zilverwerk uit Zeist met drie koninklijke gebeurtenissen: de inauguratie van Koningin Wilhelmina in 1898 (125 jaar geleden), de inauguratie van koningin Juliana in 1948 (75 jaar geleden) en de abdicatie van koningin Beatrix (10 jaar geleden). Juist in die tijdspanne ontwikkelde de zilverindustrie zich in Zeist.

Gelijktijdig met de expositie in Slot Zeist verzorgt het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven in Museum Het Hernhutter Huis (op loopafstand van Slot Zeist) een deeltentoonstelling onder de titel ‘Het Geheim van de Oranjebeker’. Deze tentoonstelling is toegespitst op het maakproces van de beker, met objecten, films en gereedschap voor deze speciale toegepaste techniek.

Al bij al een schitterend uitje perfect voor de donkere wintermaanden! Meer informatie over de expositie en bijbehorende activiteiten is te vinden op de website van Slot Zeist.

Deeltentoonstelling Zilvermuseum

Het Geheim van de Oranjebeker

Voor wie de expositie Het Geheim van de Smid’ hebben bezocht komt dit object ze wellicht bekend voor. In deze expositie werd het vakmanschap en de daarbij toegepaste technieken van de smid onthuld. Klassieke meesterwerken en objecten, waaronder de Oranjebeker, sierden de expositie als voorbeeld.

Gustav Beran ontwierp in 1938 voor Gerritsen en Van Kempen de Oranjebeker. Dit pronkstuk was ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix en is rijkelijk versierd met email. Het maakproces van de beker en de daarbijbehorende toegepaste techniek is te zien in de deelexpositie ‘Het Geheim van de Oranjebeker’ in het Hernhutter Huis. Hiervoor leent het Nederlands Zilvermuseum de beker tijdelijk uit voor de wintermaanden.

Oranjebeker, Ontwerp: Gustav Beran, uitvoering: Gerritsen en Van Kempen, Zeist, 1938, Fotografie: Carla Leijen
Scroll naar boven