Digitaal bezoek
Zilvermuseum nu ook digitaal te bezoeken

in 1800 verzorgingshuizen

Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven is vanaf nu ook digitaal te bezoeken voor bewoners in meer dan 1800 verzorgingshuizen in Nederland en België via de Onvergetelijk Museumtafel. Op donderdag 14 maart onthulde het Zilvermuseum samen met de Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en bewoners van Axioncontinu locatie Isselwaerde de digitale applicatie.

Benieuwd naar de applicatie? Bekijk de video hieronder voor een impressie van de app. 

Beeld 1: Uitreiking cheque Rabobank voor Onvergetelijk Museumtafel.
Beeld: Opening van de Onvergetelijk Museumtafel met zilverenlint.
Herinerringen

met een zilverenrandje

Het Zilvermuseum maakt de diversiteit van zilver uit heden, verleden en toekomst beleefbaar. Alleen niet iedereen is in staat om naar het museum toe te komen. Door deel te nemen aan het landelijke project Onvergetelijk MuseumTafel, wordt het mogelijk om herinneringen te delen rondom zilver voor (dementeerde) ouderen in verzorgingshuizen. Samen met een activiteitenbegeleider, verzorger of familielid kunnen zij via de tafel de verhalen achter 10 objecten ontdekken. Daarbij worden filmpjes getoond of details en staan er vragen als gespreksstarter. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt de Onvergetelijk Museumtafel positief bij te dragen aan het welzijn van ouderen.

De eerste reacties

van bewoners van de Isselwaerde

De app riep al snel verschillende herinneringen op. Zo wist een bewoner te vertellen: ‘Het Zilvermuseum? Daar ben ik wel eens geweest. In Schoonhoven, de Zilverstad!’ Ook wist een mevrouw nog goed dat ze vroeger rumboontjes kreeg op een zilveren schaaltje. En ook vroeg iemand gelijk hoe je al dat zilver goed kan poetsen. Of ging dat niet in een badje? De keten van de burgemeester riep herinneringen op aan een 60-jarig huwelijksfeest.

Beeld: Ingeborg Dijkman in gesprek met bewoners over zilverenobjecten

Met dank aan het de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage
Rob Klooster, Rabobank: “Omdat we als Rabobank 125 jaar bestaan, stelden we in 2023 € 125.000 extra beschikbaar voor maatschappelijke initiatieven in de buurt: de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage. Vanuit de missie ‘Growing a better world together’ zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en grote maatschappelijke uitdagingen. Met dit project maken we de collectie van het museum toegankelijk voor mensen die niet meer zelf op pad kunnen.

Ook de app op de tafel?
Heeft u een Onvergetelijk Museumtafel op uw zorglocatie waar de app nog niet op staat? Komende tijd wordt daar hard gewerkt. U kunt ook contact opnemen met Simone Blok voor een afspraak om de tafel te updaten. T: 0187 665995 E: simone.blok@belevenistafel.nl

Scroll naar boven