made by her
Made by Her

Symposium op 30 maart

‘Why have there been no great women artists?’ Al in 1971 publiceerde Linda Nochlin een baanbrekend essay met deze titel. Een halve eeuw later is de vraag nog steeds relevant. Vrouwen in de kunstwereld, en zeker in de toegepaste kunst, blijven onderbelicht en ondergewaardeerd. Het Nederlands Zilvermuseum zet zich in om hier iets aan te doen. In 2022 deed het Zilvermuseum onderzoek* naar vrouwelijke ontwerpers die bij Van Kempen & Begeer en rechtsvoorgangers werkten. Op 30 maart 2023 organiseert het Zilvermuseum het symposium Made by Her: Vrouwelijke ontwerpers van metaalkunst in de eerste helft van de 20ste eeuw.

* Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt met een beurs van Vereniging Rembrandt, toegekend vanuit het Ekkart Fonds.

Onderzoek Naomi Bisping

Vrouwelijke ontwerpers bij Van Kempen & Begeer en rechtsvoorgangers

Aanleiding voor dit symposium is de afronding van het onderzoek waar onderzoeker Naomi Bisping in 2022 mee bezig is geweest bij het Nederlands Zilvermuseum. Dit onderzoek werd gefinancierd met een beurs van Vereniging Rembrandt, toegekend vanuit het Ekkart Fonds. Naomi onderzocht de rol van vrouwelijke ontwerpers bij de bekende zilverfabriek Van Kempen & Begeer (en rechtsvoorgangers). In maart 2023 publiceerde Vereniging Rembrandt een artikel over haar onderzoek. 


Programma
13:00 uur Aanvang middagprogramma 
13:15 uur Introductie door Marcel Teheux, directeur van het Nederlands Zilvermuseum

13:30 uur De eigenzinnige ontwerpen van metaalkunstenares Johanna van Eijbergen door Jet Sloterdijk (projectmedewerker Drents Museum, Assen)

14:00 uur Vrouwennetwerken in de jaren ’20 door Annemieke Houben (onafhankelijk onderzoeker, conservator Christa Ehrlich. Pionier in Design),

14:30 uur Pauze met koffie en thee

15:15 uur Julia Keilowa. Ontwerpster en metaalkunstenares uit Warschau door Agnieszka Dabrowska (conservator voor kostuum en kostuumaccessoires in het Museum van Warschau) en Monika Siwinska (conservator voor zilver en klokken in het Museum van Warschau)

15:45 uur Samenwerking tussen kunstenaar en industrieel: Vrouwelijke ontwerpers werkzaam voor Zilverfabriek Voorschoten en Gerritsen & Van Kempen door Naomi Bisping (junior conservator Nederlands Zilvermuseum, projectmedewerker Geldersch Landschap en Kasteelen)

16:15 uur Vragen en afronding

16:30 uur Afsluitende borrel en mogelijkheid tot bezoeken van het Nederlands Zilvermuseum.

Wees er snel bij!

Reserveer direct

Er zijn verschillende ticketmogelijkheden:

  • Ticket voor het dagprogramma: €85,00*
  • Ticket voor het middagprogramma: €65,00
  • Studententicket dagprogramma: €35,00**
  • Studententicket middagprogramma: €25,00**

* Boek voor 8 maart 2023 en betaal €75,00 in
plaats van €85,00.

** Alleen met geldige studentenkaart, beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Het symposium vindt plaats in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Beeld 1. Christa Ehrlich (1903-1995) (RKD)
Beeld 2. Emmy Roth (1885-1942)
Beeld 3. Kirsten Begeer-Baatrup (1921-1985)
Beeld 4. Julia Keilowa (1902-1943)
'Er zijn niet veel vrouwen in ons land die het eeuwenoude ambacht van edelsmid uitoefenen.' In de jaren '50 was het zelfs nieuwswaardig genoeg om er een reportage over te maken en uit te zenden. Bekijk hier het fragment. Bron: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Scroll naar boven