RKD Top 100
DESIGN MET EEN VERHAAL

Zilver Top 100

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis hebben samen de digitale publicatie Zilver Top 100: design met een verhaal gerealiseerd.

Het RKD bezit een bijzondere collectie zilverarchieven, waaronder het indrukwekkende archief van Nederlands grootste zilverfabrikant, van Kempen & Begeer. Het museum heeft van deze fabriek talloze topstukken in zijn collectie.

Met een online presentatie via de databases van het RKD zijn de gegevens van de honderd museale topstukken nu doorzoekbaar en met trefwoorden gekoppeld aan archiefstukken. Ook zijn er verwijzingen naar ontwerpers en fabrikanten, literatuur en archiefstukken, waaronder vele unieke 19e– en 20e-eeuwse ontwerp- en presentatietekeningen, productieboeken, foto’s en catalogi.

In de teksten van de digitale publicatie — Tafelcultuur, Afternoon tea, Specials, Ambacht & Industrie en (Dutch) design — kun je inzoomen op ontwerpers, vormgeving en techniek, opdrachtsituaties en gebruiksfuncties. Eén van de ‘toppers’ is een theeservies van Gustav Beran, dat op de Exposition des Arts et des Techniques in Parijs is bekroond met een Diplôme d`Honneur. Beran heeft optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het glanzende zilver, dat met de verticale geplooide vormen bijzondere lichtreflexen geeft.

Veel dank gaat uit naar Stichting Dioraphte en VSBfonds die dit project met hun genereuze financiële ondersteuning mogelijk hebben gemaakt.

Fotografie: Rob Glastra
Scroll naar boven