Maantjesdans
Ralph Bakker's

Maantjesdans

Tijdens de ‘EXTRA’ na het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ ging expert in juwelen Titia Reuser in gesprek met onze conservator Lucinda Timmermans. Speciaal voor deze uitzending werd het armsieraad de ‘Maantjesdans’ van Ralph Bakker uit de vitrine gehaald. Titia Reuser mocht hiervoor het sieraad kort gedragen om de ritmische klanken van de maantjes in beweging te zetten en te tonen.  

Lees hieronder meer over het verhaal achter de Maantjesdans of kijk de aflevering terug via Avrotros.

Beweging, ritme en geluid

Winnend Ontwerp

Ralph Bakker maakte de Maantjesdans voor de ontwerpprijs van de Stad Schoonhoven in 1989. Ralph was destijds een student aan de Vakschool in Schoonhoven. Hij won in de categorie A met een armsieraad geïnspireerd op de danskunst, namelijk de Maantjesdans. De jury koos unaniem voor dit ontwerp als winnaar. Het rapport vermeldde dat het een ruimdenkend, eigentijds en vrolijk sieraad is dat alle aspecten van de dans verbeeldt: beweging, ritme en zelfs geluid.

In de Collectie

Het begin van een oeuvre

Het stuk is uiteindelijk terecht gekomen in de collectie van het Nederlands Zilvermuseum. Dit kwam omdat alle inzendingen van de ontwerpwedstrijd toen te zien waren in het museum op de expositie ‘Talent te kijk’. Het museum wilde daarmee, net zoals met de Meesterstukken exposities, een podium bieden aan studenten. Daarnaast vond het museum het ook belangrijk om de winnaars te ondersteunen. De ontwerpen van de winnaars zijn daarom aangekocht voor de collectie. Het is leuk om te zien dat Ralph Bakker na zijn studententijd is uitgegroeid tot een belangrijke sieradenontwerper en dat ritme en kleur nog steeds een belangrijke rol speelt in zijn oeuvre.

Benieuwd naar de beweging, ritme en het geluid van dit bijzondere armsieraad? Bekijk dan de EXTRA van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ terug via onderstaande knop. 

Scroll naar boven