Mellerio parure
Nieuwe aanwinst

Mellerio parure

Let op: de koninklijke tiara is uitgeleend aan museum Fulda, Duitsland van juni tot en met augustus 2022.

Het proefmodel van de koninklijke tiara is vanaf nu te zien in de vaste opstelling van het Nederlands Zilvermuseum. Deze tiara, gedragen door koningin Emma in 1891, is onderdeel van een grotere juwelen set. De set bevat een tiara, collier en broche. Het is het zilveren proefmodel voor de welbekende robijnen Mellerio parure die door alle koninginnen van Nederland veelvuldig is gedragen en nog steeds gedragen wordt door koningin Máxima.

Mellerio-parure
Fotografie: Rob Glastra
Koninklijke tiara nu te zien in Zilvermuseum

De Mellerio parure

De robijnen parure uit 1888 is gemaakt door het juweliershuis Mellerio en bestaat uit een tiara, collier, broche, armband en oorbellen. Het was een geschenk van koning Willem de III aan koningin Emma. Van alle elementen werd eerst een zilveren pasmodel gemaakt, zodat de set nog naar wens aangepast kon worden. Hoewel het ongebruikelijk is dat het werkmodel daadwerkelijk gedragen wordt, heeft koningin Emma de zilveren tiara zonder stenen wel degelijk gedragen. Toen zij koningin regentes was geworden, moest er een profielfoto van haar worden gemaakt. Omdat zij nog in de rouw was, was het ondenkbaar om een met diamanten en robijnen bezette hoofdsieraad te dragen. Het zilveren werkmodel paste bovendien beter bij haar zwarte kleding en sluier.

Het zilveren werkmodel is uit de collectie ABN AMRO en eerder te zien geweest in een tentoonstelling van het Zilvermuseum. Het Nederlands Zilvermuseum prijst zich gelukkig dat de bruikleengever heeft toegestemd de zilveren parure langdurig in bruikleen te geven. Dit bijzondere werkmodel heeft een plek gekregen in de vaste opstelling van het museum en is nu dagelijks te bewonderen.

In goed gezelschap

De Mellerio parure bevindt zich in goed gezelschap. Het Zilvermuseum heeft meerdere objecten in de collectie met een koninklijk verhaal. Zo zijn er onder andere rammelaars te zien ter ere van de geboorte van koningin Juliana en Prinses Amalia, een “Oranje” beker ter ere van de geboorte van prinses Beatrix, een schuttersbokaal van Paleis het Loo uitgegeven door Willem III en een geboortelepel ter ere van de geboorte van koning Willem-Alexander.

Scroll naar top