Lot uit de Loterij
Crowdfunding van toen

De loterij

Van 16 februari t/m 24 september 2023 is in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven de tentoonstelling Lot uit de Loterij te zien. Loterijen waren de crowdfundingsacties van vroeger. Als ergens een ramp plaatsvond, organiseerde men een loterij. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de prijzen lange tijd bestonden uit gebruiksvoorwerpen van zilver! Voor deze bijzondere tentoonstelling hebben we in samenwerking met een verhalenverteller een uniek lesaanbod gemaakt. Leerlingen uit groep 6 t/m 8 ontdekken op interactieve wijze in twee lessen het verhaal achter de loterijen. Ze leren hoe dat hier in de Krimpenerwaard speelde en gaan zelf in de Zilverwerkplaats aan de slag als junior zilversmid.

Verhalenverteller in de klas

Op reis in de tijd

Hoe was het om honderden jaren geleden mee te doen aan een loterij? Verhalenverteller Gerda Hoogendijk komt op school en neemt de klas mee in het verhaal van Trijntje: de dochter van de dienstmeid bij kasteel Aartsberg in Bergambacht in 1667. Samen met de verhalenverteller beleeft de klas hoe een loterij verliep en komen geschiedenis, Nederlandse taal, inlevingsvermogen en verbeeldingskracht bij elkaar. Deze les duurt ongeveer 45 minuten en eindigt met een bijpassende activiteit die vervolg heeft in het Zilvermuseum.

De wereld van zilver

Bezoek de expositie en ontdek het Zilvermuseum

In de tweede les komt de klas naar het Zilvermuseum om de tentoonstelling Lot uit de Loterij te bekijken. Ze ontdekken meer over de rampen van toen en de prijzen van zilver. We leggen op speelse wijze de verbinding naar overeenkomsten en verschillen met de loterijen van toen en nu. Vervolgens gaat de klas zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats. Onder begeleiding van een edelsmid maken zij een lepel of vork. Deze les duurt ongeveer 75 minuten.

Beeld: Mike Bink
Praktische informatie

Aanmelden

Dankzij subsidie van de gemeente Krimpenerwaard kunnen wij dit lespakket aanbieden voor slechts €2,50 per leerling. Wat is hierbij inbegrepen?

  • Les van de verhalenverteller in de klas met activiteit (totaal 45 minuten). Deze les wordt in overleg ingepland tussen 5 maart en 29 april 2023 en gegeven op woensdag- of vrijdagochtend.
  • Les van een museumdocent in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven bij de tentoonstelling over loterijen en werkstuk in de Zilverwerkplaats (totaal 75 minuten). Deze les wordt in overleg ingepland en vindt bij voorkeur plaats op een doordeweekse ochtend voor 11:00 uur.

Boek het lespakket door te mailen naar reservering@zilvermuseum.nl of door te bellen naar 0182 385 612. Er is plek voor slechts dertig klassen, dus wees er snel bij!

Scroll naar boven