Lepeltje Lepeltje
de nieuwe expositie ligt klaar

Lepeltje Lepeltje

Er is weer een nieuwe particuliere schenking te bewonderen in het Nederlands Zilvermuseum. Maar liefst vijfentwintig gelegenheidslepeltjes liggen ‘Lepeltje Lepeltje’ bij elkaar.

Gelegenheidslepels werden vaak gegeven bij geboorte, huwelijk en overlijden. Of symboliseerden uitlopende thema’s, van hoop & geloof tot zelfs reizen en dieren. Maar wanneer zou jij een lepel schenken met daarop Vrouwe Justitia die zoent met een advocaat?

Voor elke gelegenheid

Een zilveren lepel

Gelegenheidslepels werden vaak gegeven bij geboorte, huwelijk of overlijden. Dit gebeurde uit liefde ter nagedachtenis aan de gebeurtenis. Bij geboorte (en huwelijk) was de lepel ook geld waard. Wanneer de ontvanger later krap bij kas zat, kon de lepel worden ingeleverd tegen klinkende munt. Feitje: In het Frans zijn de woorden voor zilver en geld hetzelfde: argent. En in het Nederlands kennen we de uitdrukking: hij is geboren met een zilveren lepel in de mond.

Naast allegorieën, zoals de personificaties van Geloof, Hoop en Liefde, waren soldaten en bustes geliefde onderwerpen om de lepelsteel mee te verfraaien. De oudste lepels zijn vaak eenvoudig van vorm, zoals een paardenhoef of een kleine leeuw of griffioen met wapenschild. In de 18de eeuw en met name in Friesland worden de decoraties uitbundiger.

Nalaten aan cultuur

Met dank aan...

De lepels dateren voor een groot deel uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Omdat het geliefde objecten zijn onder verzamelaars en ook vanwege de traditie van deze lepels, zijn ze in de 20ste eeuw nog veelvuldig vervaardigd, meestal naar bestaande voorbeelden. Dankzij twee particuliere schenkers hebben wij deze bijzondere lepels aan de museumcollectie kunnen toevoegen. Daardoor heeft het museum nu een mooi overzicht van lepels vanaf de 17de eeuw tot heden.

Denk je wel eens na over jouw nalatenschap of wil je daarover advies? Op donderdag 1 februari 2024 om 11.00 uur organiseren we een vrijblijvende bijeenkomst waar je meer informatie krijgt van de notaris over nalaten en een rondleiding in het museum. Heb je interesse, aanmelden kan per mail bij i.dijkman@zilvermuseum.nl, je ontvangt dan een uitnodiging.

Scroll naar boven