ambtsketens van voormalige gemeenten
Ketens van betekenis
Burgemeester Paans opent expositie ambtsketens Krimpenerwaard in Zilvermuseum
Op zaterdag 12 maart kwam de nieuwe Burgemeester Paans van de Krimpenerwaard kennismaken met het Zilvermuseum. Hij mocht met zijn vrouw de nieuwe pop-up expositie ‘Keten van betekenis’ openen. Daarin zijn veel ketens van de voormalige gemeenten in de Krimpenerwaard te bewonderen. Een passend onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen!
Het was voor de burgemeester en zijn vrouw de eerste opening van een expositie, het museum had de primeur! De kennismaking met vrijwilligers, medewerkers en bestuur van het Zilvermuseum verliep heel plezierig. Burgemeester Paans was onder de indruk van de betrokkenheid van iedereen bij het museum en de omvangrijke collectie en bijzondere exposities.
Foto's: John Wijntjes
De rol van de ambtsketen
Het dragen van ambtsketens door burgemeesters kent een lange geschiedenis. In 1852 werd bij Koninklijk Besluit vastgesteld dat het onderscheidingsteken van een burgemeester dient te bestaan uit een zilveren penning, met aan de ene zijde het wapen van Nederland en aan de andere zijde het gemeentewapen. Deze penning mag hangen aan een zilveren keten of een oranje zijden lint.
De meeste modellen van de ketens zijn gemaakt in serie. Al in 1852 verscheen er een reclameblad voor ambtsketens. Belangrijke leveranciers waren de Koninklijke Begeer in Voorschoten en de Hooijkaas fabriek in Schoonhoven. De oude burgemeestersketen van Schoonhoven werd ontworpen door directeur Tepe van de Teekenschool (latere Vakschool Schoonhoven). Docent Hoogendijk werkte de vorm uit met enkele leerlingen. Schoonhoven kent ook een nachtburgemeester met een heel bijzondere keten, gemaakt door leden van het Gilde St. Eloy.
De ketens zijn nog voor het publiek te bewonderen tot en met de Zilverdag op 6 juni 2022 op de begane grond van het museum en gratis te bezoeken.