Oude Hollandse Waterlinie
Reizende expositie

Oude Hollandse Waterlinie

Van 15 augustus tot en met 30 oktober is de rondreizende expositie van de Oude Hollandse Waterlinie in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven! De expositie is gratis te bekijken in de Zilverlounge in het museum.

De Oude Hollandse Waterlinie
In 1672 dreigde de Franse bezetter Holland te bezetten. De staten van Holland smeden een plan om het land te verdedigen. De strategie? Het land onder water zetten en op die manier doorgang, zowel te voet als per boot, onmogelijk maken…

Beeld: Kaart van Blaeu Schoonhoven, 1672
Beeld: Zilverstad Marketing
Oude Hollandse Waterlinie

Een laatste redmiddel

De Fransen rukten omstreeks 1672 snel op vanuit het zuiden. Om hen de doorgang te versperren, zagen de Staten van Holland geen andere oplossing dan op een aantal plaatsen de dijk door te steken en zo het land gedeeltelijk onder water te zetten. Het water moest te diep zijn om doorheen te waden, maar te ondiep om doorheen te varen. De bewoners van deze stukken land, zo ook in en rondom Schoonhoven, kwamen in opstand. Wat zou er gebeuren met hun bezittingen? Zouden ze ooit terug kunnen? Ondanks het protest kwam de waterlinie er toch én bleek het succesvol. De Fransen hebben anderhalf jaar lang geprobeerd de Waterlinie te overbruggen, maar het is ze nooit gelukt. 

De Oude Hollandse Waterlinie anno 2022
De sporen in de geschiedenis en in het landschap zijn nog steeds zichtbaar. Denk aan de vestingmuren van Schoonhoven en de nieuwe kade bij de Vlist bijvoorbeeld. Ontdek meer over de Oude Hollandse Waterlinie vroeger en nu met een bezoekje aan de tijdelijke expositie.

De Rol van het Hoogheemraadschap

Expositie Hensbekers

Vanaf 13 juni is er een bijzondere presentatie te zien op de 1e etage van de hensbekers van het hoogheemraadschap. Zeggenschap over het water en de waterlinie waren nauw aan elkaar verbonden! In het museum lees je het hele verhaal en kun je de bijzondere hensbekers bewonderen van Schieland en de Krimpenerwaard. Extra bijzonder is dat we de hensbeker van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor deze expositie in bruikleen gekregen hebben. Het is voor het eerst dat deze hensbeker voor publiek te zien is! Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert dit jaar hun 900-jarig jubileum.

Een van deze hensbekers werd in 1657 vervaardigd door Hans Coenraet Breghtel (1608-1675). Hij was een edelsmid afkomstig uit Neurenberg, maar hij vestigde zich in Den Haag om te werken. 

Het woord hensbeker stamt af van het woord ‘hanze’. Dat betekent groep, gilde of bondgenootschap. De bekers hadden tot doel de verbroedering van de leden te stimuleren. 

Hensbeker Hoogheemraadschap van Schieland, Hans Coenraet Breghtel, 1657 Foto: Carla Leijen
Speciaal voor de Oude Hollandse Waterlinie: Maak een molen om het water weg te pompen in de Zilverwerkplaats.
Speciaal voor kinderen

Maak een molen en neem het Erfgoedpaspoort mee!

Speciaal in het kader van het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie kun je met kinderen allerlei leuke dingen doen. Maak bijvoorbeeld een molentje in de Zilverwerkplaats of ga op pad met het Erfgoedpaspoort (verkrijgbaar bij de balie). Meer weten? Klik hier!

Tip: Vaar over met de veerpont naar Nieuwspoort

Expositie in oude stadhuis van Nieuwpoort

Vaar over naar Vestingstad Nieuwpoort! Ook in het oude stadhuis van Nieuwpoort wordt extra aandacht besteed aan het rampjaar. Je kunt in het vernieuwde en compleet verduurzaamde museum een speciale tentoonstelling bezoeken in het oude stadhuis. Kijk op de website voor meer informatie en openingstijden (zondag gesloten)!

Previous
Next
Vestingstad Nieuwpoort
Beeld: Waterlinies Weekendtochten
Tip: Ontdek de linie met de fiets

Fietsen langs de Oude Hollandse Waterlinie

Je kunt de waterlinies op de fiets verkennen. Vanuit Utrecht zijn verschillende fietsroutes uitgezet met het thema Waterlinies: Waterlinies Weekendtochten. De routes staan uitgelegd op hun website, www.waterliniesweekendtochten.nl, maar je kunt het routeboekje ook gratis ophalen in het museum!

Extra leuk: fietsvlogger Jessica de Korte fietste de tochten alvast en legde de mooiste en meest interessante momenten vast op beeld. Benieuwd? Bekijk de vlogs op haar YouTubekanaal via de knop hieronder.

Scroll naar top