Anke Akerboom
Anke AMO Akerboom

Een Feest van JEWELSte

Van 29 februari t/m 27 oktober 2024 is er een overzichtsexpositie van het werk van edelsmid en sieraadontwerper Anke AMO Akerboom te zien in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.

Bij ‘Een feest van jewelste’ ontdekt de bezoeker hoe Anke van schijnbaar waardeloos materiaal, een waardevol circulair sieraad weet te maken. Daarbij merkt ze op: “Zo ontstaan sieraden die niet alleen versieren maar ook kunnen ontregelen en shockeren.”

De expositie biedt een overzicht van de afgelopen 45 jaar. Met ‘Een feest van Jewelste’ viert zij dat, kijkt ze terug én vooruit.

Geen standaard student

Anke Akerboom

Anke Akerboom (1957) begon op de Vakschool in Schoonhoven, waar al snel bleek dat ze geen standaard student was. Anke startte haar carrière bij de bekende Amsterdamse emailleur Nico Witteman. Als zelfstandig edelsmid restaureerde ze emaille sieraden voor antiquairs en het Koningshuis. Met haar autonome emailleer werk ontving ze diverse nominaties en won zij de Mainichi Newspaper Award (JP). In Japan volgde ze lessen bij de internationaal vermaarde avantgarde kunstenaar-edelsmid Kohei Miyata.

Beeld: Martin Waalboer
Beeld: Erwin Maes
vernieuwend en uniek

Een evolutionair oeuvre

Met traditie als uitgangspunt werkt zij nog dagelijks aan een oeuvre dat wordt gekenmerkt door evolutie: met veranderende technieken, nieuwe materialen en steeds die frisse blik. Zo verrast ze of maakt een statement. Ze realiseert bijvoorbeeld een ketting van cavia-keutels, waarmee iets schijnbaar waardeloos, waardevol én circulair wordt. Telkens zoekt ze vernieuwende combinaties van materialen, waar uiteindelijk unieke sieraden mee ontstaan. “De stroom aan ideeën komt sneller dan de tijd die ik kan besteden om deze te realiseren.”

kennis en educatie

Voor de nieuwe generatie

Samen met haar man beeldend kunstenaar Mirko Krabbé ontwikkelt ze nieuwe concepten en zet ze zich in voor de Amsterdamse kunstenaarsgemeenschap. In 1995 richt ze haar eigen Vakschool Edelsmeden in Amsterdam op. Haar kennis draagt zij al jarenlang over op een nieuwe generatie edelsmeden.

 

Zilver partners

Scroll naar boven