Daan Brouwer
Pop-up expositie

Modern werk van Daan Brouwer

Vanaf dinsdag 1 november bezoek je de nieuwe pop-up expositie met hedendaags zilver van Daan Brouwer in de Zilverlounge (met dank aan Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). 

Sculpturaliteit speelt een belangrijke rol in het werk van Daan Brouwer. De objecten die hij vervaardigt houden het midden tussen autonome en toegepaste kunst. In het wijdere perspectief van de driedimensionale kunsten eert hij met zijn objecten de traditie van het zilversmeden.

Beeld: ‘Vaas VII’, 2019, Daan Brouwer        
Beeld: Drieluik van vazen ‘Transitie’, 2015, Daan Brouwer
Daan Brouwer

Over zijn werk

In zijn atelier in Haarlem combineert Brouwer de traditionele zilversmeedtechnieken met hedendaagse productiemethoden, zoals rapid prototyping, waarbij het eeuwenoude ambacht naar deze tijd wordt getild. Dynamische vormen en reflectie van het materiaal zijn centrale kenmerken in zijn werk. Dit komt tot uiting door oppervlaktes die vervormen, welven en bollen of door geometrische vormen die in beweging komen en overlopen in elkaar. Veel van zijn stukken bestaan uit meerdere delen, opeenvolgende momenten, die samen een achterliggend idee of verhaal weergeven. In deze series interacteren de verschillende onderdelen op een intrigerende manier met elkaar. Met zilver als constant fundament toont deze tentoonstelling de voortdurende verandering van vorm: ‘Alles stroomt, niets blijft’.

De Zilversmid

Over Daan Brouwer

Daan Brouwer (1978) voltooide de vakopleiding in Schoonhoven (1995-2001) en een studie Metaalrestauratie bij het ICN (Instituut Collectie Nederland) in Amsterdam (2001-2005). Als zelfstandig zilversmid-kunstenaar is hij gevestigd in Haarlem. Hij richt zich voornamelijk op het vervaardigen van autonoom werk aangevuld met opdrachten in commissie. Naast deelname aan diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenlandse musea presenteert hij jaarlijks zijn werk op PAN Amsterdam en TEFAF Maastricht. In 2019 exposeerde jij in het Nederlands Zilvermuseum

Scroll naar top