Onderwijs
ONtdek technieken en werk in de smederij

Vakschool

Studenten va de Vakschool hebben gratis toegang tot het museum. Het museum is de plek waar je als student oude technieken kan bestuderen, literatuur raadplegen in het Kenniscentrum en kennis kan maken met solo-exposities van hedendaagse smeden. In de Zilverlounge kun je met elkaar overleggen en van een kop koffie of thee genieten!

Wil je een rondleiding van de conservator (met een groep of individueel)? Of van een van de exposerende smeden? Neem dan contact op met Lucinda Timmermans, conservator. 

In onze smederij kunnen studenten in hun laatste jaar of net afgestudeerde studenten een werkplaats ‘gratis huren’ in de smederij. Jaarlijks komen daar meer dan 23.000 bezoekers langs je werkbank! Neem hiervoor contact op met Monique van Arkel, Office en Facility manager. 

student Mike Bink
Wij beschikken over vijf werkplekken voor startende smeden.
Silver Design & exposities

Kunst Academie en Design Academie

Studenten aan de Kunstopleidingen kunnen in het museum terecht voor onderzoek en inspiratie. Naast de historische collectie met beroemde ontwerpers als bijvoorbeeld Christa Ehrlich en Emmy Roth kun je ook ontwerpen zien van beroemde designer, zoals Lex Pott of Piet Hein Eek. Ook zij hebben werk gemaakt in zilver of ander edelmetaal. Laat je inspireren!

Neem contact op met onze conservator, Lucinda Timmermans. 

Duik in de geschiedenis

Studenten Art, History, Culture en Museumstudies

Ook op gebied van Kunstgeschiedenis is een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum interessant! Zilverkunst krijgt weliswaar minder aandacht dan schilderijen, maar heeft zeker ook een heel belangrijke plek in de geschiedenis. Wist je dat de techniek Filigrain al werd toegepast door de Etrusken? Dat zilver eerst belangrijker was dan goud? Dat zilveren miniaturen in poppenhuizen ons hebben verteld wat voor gebruiken er in huizen waren vroeger? Dat van Kempen en Begeer een bijzondere Nederlandse fabrikant was die oog had voor innovatieve ontwerpers (vrouwen!) en het productieproces ging automatiseren? Natuurlijk zijn er ook prachtige voorwerpen van goud- en zilver met een verhaal te vinden in de Koninklijke collecties. En op gebied van metaal is er kennis in huis over de restauratie en conservering van objecten. 

Neem contact op met onze conservator, Lucinda Timmermans. 

Voor docenten

Het museum een keer uitproberen als docent?

Met het invullen van onderstaand formulier, sturen wij u per mail een gratis entreebewijs toe.

Scroll naar boven