Silver Award

Schoonhoven Silver Award

De Schoonhoven Silver Award is een initiatief van de Stichting Zilverkunst. Schoonhoven Silver Award 2018 streeft opnieuw naar publieksbereik, verbreding en innovatie van het traditionele zilversmeden. Meer nog dan voorheen wil het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven de competitie laten aansluiten bij een van de speerpunten in haar beleid: het stimuleren van het gebruik van nieuwe technieken en innovatie. De innovatie wordt in deze editie gezocht in de vernieuwing van oude, beproefde en traditionele technieken, en immaterieel erfgoed te behouden door het nieuw leven in te blazen.

Dit kan bereikt worden door:

  1. het uitdagen van de hedendaagse zilversmid op artistiek en technisch niveau;
  2. het stimuleren van samenwerking van zilversmeden met andere ontwerpdisciplines en zo de traditionele technieken van het materiaal te vernieuwen;
  3. het stimuleren van onderzoek naar kennis van oude vaardigheden binnen het ambacht van de zilversmid.

 

In 2010 heeft het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven de organisatie overgenomen van de Schoonhoven Silver Award en vindt het project plaats onder auspiciën van het museum. De twee recentste edities waren gericht op het onder de aandacht brengen van hedendaags ‘groot zilverwerk’ bij een breed kunstminnend publiek, waarbij de objecten duidelijke innovatie van het zilversmidsvak lieten zien.

 

De Schoonhoven Silver Award is een initiatief van de Stichting Zilverkunst.

De prijs is sinds 2001 uitgereikt aan:

 

(fotografie: Rob Glastra)

2006

Jan Matthesius, Nederland

De gedachte achter de creatie van ‘Treasure of New Life’ was het ontwerpen en vervaardigen van een groot zilveren object wat zo’n uitstraling heeft dat het zichtbaar niet te realiseren is met de gebruikelijke hamertechnieken. Bovendien wilde ik een mystieke Black Hole ervaring meegeven aan de toeschouwer.

Er is gebruik gemaakt van Galvanoplastiek ook wel Electroforming genoemd.

Over het maken is een presentatie gemaakt welke digitaal te bekijken is: ‘The Making Of’

Uiteindelijk ligt er een (fijn)zilveren object die zwart gepatineerd is aan de binnenzijde.

De diepzwarte kleur geeft een mysterieuze Black Hole beleving. Een losliggende hoogglanzend gepolijste zilveren bol zoekt zijn eigen plaats in de holle bodemruimte. De bolle oppervlakte weerspiegelt het verbaasde gelaat van de toeschouwer wanneer deze dichterbij komt.

De buitenkant van het object heeft een voor Electroforming karakteristieke huid.

2006
Scroll naar top