Paul de Vries
Collectie

Paul de Vries

Met hart, hoofd, handen en hamers

De kunst van het zilversmeden is: met hart en hoofd de handen met hamers sturen. Op zicht, gehoor en gevoel. Alles in je lichaam doet mee.
Het materiaal laat zich geduldig vervormen tot dat wat de geest in gedachten heeft.
Het eindresultaat is de som van materiaal, vakmanschap en creativiteit.

Afbeelding Pau vierkantl

In de 22 jaar die Paul nu in Schoonhoven als kunstenaar/zilversmid werkzaam ben heeft hij een collectie opgebouwd. En onbewust is er eigenlijk een oeuvre gegroeid. Hij werkt niet vanuit een bepaalde thematiek, maar meestal laat hij zich laat leiden door een inspiratie totdat dit vanzelf weer tot een andere inspiratie leidt. De oorsprong ligt vaak in de natuur. Van microkosmos tot macrokosmos. Hij zoekt naar de eenvoud en elegantie in vormentaal en geef het materiaal het laatste woord over de huidafwerking. Het verhaal is leidend in de vorm. In deze tentoonstelling is de ontwikkeling van stijl te zien. De strakke vormen van het begin zijn langzaamaan wat organischer geworden. De afwerking is veelzijdiger geworden. Ook is hij vrijer gaan werken.

Werkte Paul in het begin nog vaak vanuit een werktekening, nu gebruikt hij een schets of schetsmodel meer als richtlijn voor het eindresultaat. Tijdens het maakproces kan hij dan meer gebruik maken van die dingen die tijdens het maakproces ontstaan en het biedt hem meer vrijheid in de uiteindelijke vorm. Het maakproces blijft op die manier ook tot het einde spannender.
Zijn werk balanceert tussen kunst- en gebruiksvoorwerp. De functie is ondergeschikt aan de vorm, of het verhaal dat hij daarmee wil vertellen. Zo hoopt hij iets toe te voegen aan de levensvreugde van de uiteindelijke eigenaar van het stuk. En mensen te kunnen inspireren tot nieuwe dingen en/of inzichten.

Zilver is een heel bijzonder materiaal, in verschijningsvorm heeft het zich gedurende de eeuwen geduldig geëvolueerd.
En daarmee verdient zilver een grotere rol in een snel veranderende wereld.

Op de zaterdagmiddagen van 19 mei, 2 juni en 16 juni 2018 is Paul de Vries aanwezig in het museum om zijn werk toe te lichten.

Scroll naar boven