Meesterstukken

Meesterstukken 2017

Studenten van de opleiding goud- of zilversmeden aan de Vakschool ronden hun opleiding af met een Proeve van bekwaamheid, het Meesterstuk. Dit eindexamenwerk is tot en met 22 oktober 2017 tentoongesteld in het Zilvermuseum in de expositie “Meesterstukken 2017”. Er is een grote diversiteit aan (draagbare) sieraden en objecten. De studenten maken zelf een ontwerp en vervaardigen het Meesterstuk op hun stageadres. Met deze eindopdracht tonen de studenten klaar te zijn om de titel “Meester goud- en/of zilversmid ” te dragen. Het hele proces, van ontwerp, vervaardiging en presentatie zijn examenonderdelen voor de opleiding.

Winnaar van de Vakjury
Na de examinering beoordeelt een vakjury de Meesterstukken op vakmanschap, techniek en creativiteit. Dit jaar zijn er zes genomineerden: Bas Jansen, Anette Peerboom, Nathalie de Lijster, Merel Anne Kalkman, Jolande Termaat en Stefan Tijssen.

De Vakjury koos unaniem een winnaar. “Excellent in vormgeving, maar ook in techniek”, luidde het juryrapport. “Repetitive Nature”, het Meesterstuk van Merel Anne Kalkman sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij maakte haar Meesterstuk van gebeitst zilver, 18 kt goud en mica bij sieraad kunstenaar Ralph Bakker.

Publieksjury
Bezoekers van de expositie kunnen aangeven of zij het eens zijn met de Vakjury door zelf een favoriet te kiezen. Tezamen bepalen zij welk Meesterstuk aan het eind van de tentoonstellingsperiode de publieksprijs wint.

Video Award
De vriendenkring van het Zilvermuseum organiseert elk jaar een wedstrijd voor de meest aansprekende “making of” video van de Meesterstukken. Zes studenten zonden een video in. De winnaar van de Video Award is Stefan Tijssen die een goed beeld van het proces van idee naar Meesterstuk laat zien. “Zijn combinatie van beeld en muziek maken de video spannend en maken dat je de video volledig uit wil kijken”, aldus de jury.

 

Scroll naar top