Designed by Nature

Designed by Nature

Designed by Nature

Eeuwenlang is de natuur een bron geweest voor kunstenaars en ambachtslieden. Een bron van inspiratie, in vorm of materiaal. Zo ook voor goud- en zilversmeden. De natuur in al zijn variaties, soms letterlijk, omhuld in goud en zilver. Als het ware bevroren in tijd en ruimte door edelmetaal. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terug in de natuur zou zetten. Door mensen gemaakt, in een glimmend materiaal, onbeweegbaar? Welk schril contrast zou dat geven met de levendige en immer bewegende natuur? Een interessant vraagstuk dat heeft geleid tot de tentoonstelling: Designed by Nature

IMG_1912@2x
Fotografie: Peter Stuurman Kikkerschaal: Fa. Rikkoert

De natuur als eindeloze inspiratiebron

Vele goud- en zilversmeden hebben de natuur proberen vast te leggen in zilver. De natuur als inspiratiebron. Waarbij insecten, vogels of bloemen letterlijk oprijzen uit het zilver, of nauwkeuring worden nagemaakt als juweel. De vormen van natuurlijke materialen een leidraad zijn voor een ontwerp of juist het materiaal wordt omvat met edelmetaal zoals bij bijzondere exotische schelpen. Bij het kiezen van de voorwerpen in de tentoonstelling hebben wij, buiten het feit of het een interessant object is, gekeken naar de volgende criteria:

Heeft de natuur als inspiratiebron gediend? Is het een letterlijke vertaling of is de vormgeving afgeleid van de natuur? Zijn er naast edelmetaal natuurlijke materialen verwerkt in het object?

Topstukken verrassend gecombineerd

In de thema’s aarde, lucht en water wordt de zilveren natuur op verrassende wijze teruggeplaatst in zijn natuurlijke habitat. Het betreft zilver vanuit de 16e eeuw tot aan nu. Er is een goede mix tussen “oud zilver” en zilveren stukken die in de laatste decennia zijn gemaakt. Zo zijn er spannende combinaties gemaakt zoals de Turboschelpbeker van Daniel Schilperoort (1607) en Nautilus van Tamara van Kekerix (2014). Of een zilveren doos in de vorm van een zwaan, gemaakt door Huybert van de Berch (1639), in combinatie met het object Bird van Evert Nijland (2014).

Het Zilvermuseum haalt met de tentoonstelling Designed by Nature de natuur letterlijk in huis. Met topstukken van o.a. het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Koninklijke Verzamelingen en nog nooit eerder getoonde bijzonder zilver uit privéverzamelingen.

Het Zilvermuseum ademt natuur

De tentoonstelling is door het gehele museum te zien. Op onverwachte plekken komt u de bezoeker de zilveren objecten en sieraden uit de natuur tegen. Uiteraard wordt ook het zilver uit de eigen collectie in de vaste opstelling niet vergeten. In het kader van de tentoonstelling is er een speciaal activiteitenprogramma opgesteld met o.a. workshops, muziek, lezingen, rondleidingen en taxatiedagen. Ook is er een educatief programma het basis en voortgezet onderwijs.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Mondriaan Fonds, Fonds 21,Prins Bernhard Cultuurfonds, Zuid-Hollands Landschap, Gemeente Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, Amsterdam Museum, Koninklijke Verzamelingen Den Haag, Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Frylân, Streekarchief Midden- Holland, Collectie Six, Collectie Zilvervis, Collectie Rikkoert Silverhuys – Edelambachtshuys, Collectie BSKdW, Collectie Apolonius Harthals, Collectie Rondom 1920, John Endlich, Juwelier Steltman, Helena Schepens, Maja Houtman, Karina Gill, Paul de Vries, Evert Nijland, Utrechtse Schatten, zilver- en goudsmeden, diverse particuliere verzamelaars, Bas Perdijk, Kim Wijkvliet, Peter Stuurman en al onze vrijwilligers.

Scroll naar boven