Wat laat u na aan de volgende generatie?
Maak het mogelijk!
Nalaten aan cultuur
Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven is erg dankbaar voor bijzondere nalatenschappen die we afgelopen jaren hebben ontvangen. Soms
zijn dit bijzondere zilveren voorwerpen, maar het kan ook een geldbedrag zijn met een bepaalde bestemming. Een nalatenschap maakt dingen mogelijk die anders
niet zouden kunnen voor het museum.
Denkt u wel eens na over uw nalatenschap of wilt u daarover advies? Op vrijdag 8 november 2024 om 11.00 uur organiseren we een bijeenkomst met gratis deelname waar u meer informatie krijgt van de notaris over nalaten en een rondleiding door de nieuwe expositie ‘Gunst baart Kunst’. Heeft u interesse, dan kunt u zich aanmelden per mail bij i.dijkman@zilvermuseum.nl, u ontvangt dan een uitnodiging. Hieronder delen we graag een paar mooie voorbeelden met u.
een gift van betekenis
Waar kunt u mee helpen?
Het Zilvermuseum maakt de diversiteit van zilver uit heden, verleden en toekomst beleefbaar. Het museum is dé plek waar waardevolle kennis over zilver, zowel materieel als immaterieel, wordt bewaard, getoond en met elkaar gedeeld.
Een belangrijk onderdeel daarvan is educatie; we willen jonge mensen enthousiast maken voor het vak middels een educatief programma.
Ook stimuleren we innovatie in het vak door middel van wedstrijden en stipendia. Verder doen we wetenschappelijk onderzoek naar de historie van zilver in Nederland.
We houden ons bezig met digitalisering van de collectie, restauratie van stukken en vullen de collectie aan met interessante objecten.
Verder streven we ernaar dat een bezoek aan het museum een onvergetelijke dag is voor iedereen, middels toegankelijke, interessante tentoonstellingen en presentaties.
Een bijdrage voor educatie, onderzoek, prijzengeld voor vakwedstrijden, audiotours, of de collectie stellen we zeer op prijs.
Directeur Marcel Teheux met zilversmid Jan Matthesius bij de overhandiging van de Treasure of New Life aan het museum. Een aankoop die mogelijk werd dankzij veel schenkers en een aanvulling is op de collectie hedendaags Zilver.
Herinrichting dankzij de erfenis van mevrouw A.W.K. Antel de Felsögellér-Begeer(1918-2011)
Mee met de tijd
Herinrichting van het museum in 2014
Mede dankzij de erfenis van mevrouw A.W.K. Antel de Felsögellér-Begeer(1918-2011) heeft er in 2014 een omvangrijke herinrichting plaats kunnen vinden van het museum. Zij was de dochter van zilverontwerper en fabrikant Carel Begeer. Voor haar huwelijk werkte zij in de winkel van Van Kempen en Begeer in Den Haag. Een deel van die winkel is te zien in het Zilvermuseum. Ze was altijd zeer betrokken bij het museum, de tentoonstellingszaal is nu naar haar vernoemd.
waardevolle verzameling
Lodereindoosjes
Verzamelaar: “Nadat ik voor mijn verjaardag een zilveren lodereindoosje kreeg van mijn vrouw, ben ik begonnen deze te verzamelen. Ik had er plezier in om dat volgens de indeling en beschrijving te doen van het boek Nederlands klein zilver en schepwerk, 1650-1880 van B.W.G. Wttewaall. Inmiddels is de collectie compleet en wil ik deze graag nalaten voor volgende generaties. Ik heb daarom in overleg besloten deze in delen te schenken aan het Zilvermuseum.”
Het museum heeft de lodereindoosjes een vaste plek gegeven en er is nu een kinderworkshop, waarbij kinderen in de Zilverwerkplaats een eigen lodereindoosje maken. Dit is een geurdoosje, de deoderant van vroeger!
Loderein komt van het Franse L'eau de la reine, ofwel 'koninginnewater'. Dit geurwater werd op een sponsje in het doosje gedaan.
Nalatenschap
Sieraden en geld van goud- en zilversmid
Mevrouw Borst was goud- en zilversmid en heeft eerst een deel van haar werk geschonken. Na haar overlijden heeft zij nogmaals een deel van haar werk nagelaten en een geldbedrag. Uiteindelijk is haar erfenis verdeeld over de stichting Natuurmonumenten en onze stichting Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Dankzij haar schenking is het museum in staat de collectie uit te breiden en het museum aantrekkelijk in te richten voor bezoekers.
Brillenkoker met verhaal
Pieter van Heerden
Deze brillenkoker en bril zijn van Pieter van Heerden geweest. Hij werd geboren op 24 februari 1796 in Alkmaar. In 1819 werd Pieter aangesteld als conciërge/beheerder van het Proveniershuis. Een oud, en verwaarloosd, middeleeuws kloostercomplex met veel functies: gasthuis, concertzaal, vergaderruimtes, een anatomische snijzaal, tuchthuis en aalmoezeniershuis. De regenten van het Aalmoezeniershuis hadden er een eigen kamer. Pieter zorgde onder andere voor het licht en vuur, maar verkocht ook kaarten voor het theater, loten voor de loterij en deed andere praktische zaken. In 1847 kreeg Pieter de zilveren brillenkoker, als dankbetuiging van de regenten van het Aalmoezeniershuis. Een mooie inscriptie getuigd daarvan. De erfgenamen hebben de inmiddels 176 jaar oude brillenkoker inclusief bril en verhaal nu geschonken aan het Zilvermuseum.
Een bijzonder object met een uniek verhaal
Aanvulling op de collectie
Reiskoffer voor de Indonesische afzetmarkt
Onlangs kreeg het museum een reisnecessaire voor dames geschonken. Een reisnecessaire is een koffer met reisbenodigdheden. Deze koffer is gemaakt door J.M. van Kempen & Zonen en vult de bestaande collectie van het Zilvermuseum mooi aan. In de koffer zitten toiletflacons, poederdozen, spiegels, kammen, borstels en een manicureset. De buitenkant van de koffer is bekleed met fijn marokijn leder. Dat is geperst schapen- of geitenleer. Reisnecessaires als deze stonden in een verkoopcatalogus van Begeer, Van Kempen en Vos uit ca. 1930. Deze was gericht op de Indonesische afzetmarkt. Naast de winkels in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag waren er namelijk ook winkels te vinden in Batavia, Medan, Semarang en Soerabaja. En, zoals in de catalogus te lezen is, opende er op 1 oktober 1930 ook een winkel in Bandung.