Museumweek 20-26 april thema ‘Vrijheid’

museumweek 2020 “Pronkstuk” Zilvermuseum: Muntenarmband/broche/das- en reversspelden

In de tweede wereldoorlog won het muntsieraad onverwacht enorm aan populariteit. De das- en reversspelden werden in ajour uitgezaagd en vaak slordig gesoldeerd op een speldje. Door verzetsmensen werd dit onder hun revers gedragen en gebruikt om zich aan elkaar kenbaar te maken. De bezetter reageerde geïrriteerd op deze vorm van symbolisch verzet en verbood het dragen van dubbeltjes en kwartjes.

Het dragen van muntsieraden in deze periode was niet geheel ongevaarlijk. In april 1941 werd door de bezetter officieel beslag gelegd op het Nederlandse muntgeld. Deze maatregel bleek ongewild een enorme stimulans voor het maken van muntsieraden. In de zomer van 1942 verplichtte de bezetter de Nederlandse bevolking, al het gouden, zilveren, nikkelen en bronzen muntgeld in te leveren. Dit verbod heeft niet het beoogde effect opgeleverd. Door munten te verwerken tot sieraden, werden verschillende directieven tegelijk omzeild.

wilhelmine reversspeld

Wilhelminamunt ajour gezaagd
reversspeld

Toen de muntwet begin 1942 werd aangepast was de zinken stuiver de eerste munt die zonder de Koningin op de achterzijde werd uitgegeven als officieel en enig wettig betaalmiddel.

Na de oorlog werd pas op 15 april 1948 nieuwe muntwet afgekondigd, gouden vijfjes en tientjes kwamen niet meer voor. Het kwartje en het dubbeltje werden van nikkel gemaakt, de stuiver en de cent van brons. Uit 1948 zijn er veel munten in omloop maar omdat Koningin Wilhelmina ook in dat jaar afstand deed van de troon zijn er geen munten van andere jaren in omloop gekomen met de beeltenis van Wilhelmina op de achterkant. Prinses Juliana prijkte vanaf 1949 op de achterzijde als nieuwe Koningin der Nederlanden.

Bouw mee aan het online Wilhelmina kunstwerk!

We hebben een museumstuk gekozen dat veel mensen waarschijnlijk kennen. Heb je zelf ook een Wilhelmina object thuis met een bijzonder verhaal? Deel dat met ons op social media en we geven het een plekje in onze ere-gallerij. Zo maken we met elkaar een online tentoonstelling over vrijheid en zilver.

Doe je mee? Je kunt de foto met bijschrift en naam mailen naar marketing@zilvermuseum.nl met het onderwerp "Vrijheid" of post op socialmedia en tag ons met @zilvermuseum.

Inzenden kan tot 26 april 2020. Op 4 mei zal het kunstwerk online te zien zijn.

Activiteit voor kinderen: Bevrijdingsvogeltje maken

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven