Zilverstad Symposium 2017 – Silver Design in Time

Op donderdag 30 november 2017 organiseert het Nederlands Zilvermuseum het Zilverstad Symposium. Het symposium Silver Design in Time wordt georganiseerd naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling.

Design speelt in de collectie van het museum een belangrijke rol. Met de tentoonstelling Silver Design in Time combineren wij het zilverdesign uit onze eigen collectie met design in zilver uit het binnen- en buitenland. De collectie van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven toont de overgang van handmatig gemaakte voorwerpen door de ambachtsman naar seriematig gemaakte voorwerpen in de fabriek. De kern van de collectie geeft een beeld van de Nederlandse zilvercultuur uit de periode van 1850 tot 1970.

De tentoonstelling Silver Design in Time laat een overzicht zien wat er in die hele periode is gebeurd op het gebied van zilverdesign. Met sprekers zoals Zuzanna Skalska, Drs. Irene Meyjes en Bern Damme blikken we tijdens het Zilverstad Symposium terug en kijken we vooruit. Wat is er in het verleden allemaal gedaan om de zilverindustrie te laten bloeien? Hoe kunnen we deze industrie nu weer revitaliseren?

 

De sprekers

 

Zuzanna Skalska is in Warschau geboren en woont sinds 1992 in Nederland. Ze heeft bijna 20 jaar werkervaring, o.a. Philips Design en VanBerlo. In 2007 richtte ze 360Inspiration op - een brand, dat zich specialiseert in trends voor business op het gebied van speculatieve toekomstscenario’s, up-front innovatie en design DNA. Vanaf 2003 is zij lid van de organisatie van de Dutch Design Week. Ze is docente aan de TU/e in Eindhoven, Parsons School of Design in NY en is medeoprichter van de School of Form in Poznan (Polen).

 

Drs. Irene Meyjes Drs. Irene Meyjes is kunsthistoricus en projectmedewerker Zilverarchieven bij het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. De afgelopen twee jaar heeft zij gewerkt aan het project Zilver Top 100: design met een verhaal. Bij dit project worden de 100 topstukken uit de collectie van het Zilvermuseum gekoppeld aan de bijbehorende archiefstukken uit het archief van Van Kempen & Begeer dat zich bij het RKD bevindt. Daarnaast is een digitale publicatie voorbereid die door het Zilvermuseum voor educatieve doeleinden zal worden ingezet. Irene Meyjes geeft regelmatig lezingen over de zilverarchieven en schrijft diverse publicaties.

 

Bernd Damme (1990) is er met alles vroeg bij. Zo runde hij sinds 2006 Eyewear.nl. Damme was sinds 2010 als vice-chairman verbonden aan Sagamores Foundation, hij was co-founder van Pelliano, member of the Amsterdam Economic Board en gaf advies aan het Ministerie van Economische zaken Landbouw & Innovatie. Naast zijn werk studeerde hij van 2006-2009 International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2015 startte Bernd Damme in samenwerking met Royal Asscher, een familiebedrijf dat al 163 jaar synoniem staat voor ‘s werelds mooiste diamanten, House of Eléonore op in Amsterdam. Met House of Eléonore wil hij luxe toegankelijker en duurzamer maken. Daarnaast is hij met zijn team op een missie om ambacht in Nederland terug te brengen.

 

Anne-Marie ten Bokum (°1980) studeert in 2001 af als licentiaat in de Kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze start haar museumcarrière datzelfde jaar in het Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen, eerst als projectmedewerker voor tentoonstellingen, vervolgens ook als onderzoeker en collectieregistrator. Begin 2012 verhuist ze naar Design museum Gent om daar als projectverantwoordelijke Partage Plus te realiseren. Van 2014 tot eind 2015 is ze er Hoofd Collectie. Begin 2016 vertrekken zij en haar man naar Wallonië. Vanuit hun onderkomen in de Maasvallei bieden zij met hun bedrijfje Fourneau de Monia een gedegen, bevlogen en vernieuwende valorisatie van erfgoed aan de hand van kunsthistorisch advies, onderzoek en ontsluiting.

Datum en tijden

Het symposium vindt plaats op donderdag 30 november van 13.00 tot 16.45 uur. Tussen de lezingen door is er een pauze en na afloop een borrel. De volledige programmaring zal z.s.m. bekend worden gemaakt.

Inschrijven en prijzen

U kunt zich hier inschrijven voor het Zilverstad Symposium . Betalingen geschieden online via de pagina van het Zilvermuseum.

Deelname aan het symposium bedraagt € 55,- per persoon. Het bedrag is inclusief koffie/thee en een borrel . Er is een speciaal tarief voor studenten en vrijwilligers van het Zilvermuseum namelijk € 27,50 per persoon. Studenten worden verzocht een kopie van de studentenpas te sturen voorafgaand aan de inschrijving.

Vroegboekaanbieding

Deelnemers die zich aanmelden voor 30 september 2017 ontvangen het magazine “Silver Design in Time” t.w.v. € 5,95.

Lunch

Het is mogelijk om voorafgaande aan het symposium gebruik te maken van een lunch in het museum door dit vooraf bij inschrijving te reserveren. Kosten lunch: € 7,50.

Annuleren

Inschrijvingen die voor 16 november 2017 schriftelijk worden geannuleerd krijgen het totale bedrag retour. Schriftelijke annuleringen tot en met 23 november 2017 krijgen 50 % van het deelnamebedrag retour. Bij annuleringen na 23 november2017 is er geen teruggave meer mogelijk.