Feest!

Bij de viering van het 40-jarig bestaan van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven in Schoonhoven
was de feesttafel rijkelijk aangekleed met objecten van Christofle. Christofle is een Frans bedrijf dat verzilverde
en massief zilveren artikelen produceert. Het is best bekend voor zijn bestekken, maar heeft daarnaast een breed
assortiment van schalen, koffie- en theeserviezen, geboortegeschenken, bureau-accessoires, fotokaders en andere
geschenkartikelen. Het werd gesticht in 1830, toen de juwelier Charles Christofle de leiding op zich nam van een atelier,
toebehorend aan de familie van zijn echtgenote, dat juwelen vervaardigde.

Dit 60 cm hoge "ei", Oeuf Titre de la paix, één van de pronkstukken van de tafel is
gegraveerd met het woord 'Vrede' in meer dan 58 talen.

In 1983 ontwierp Christofle speciaal voor dit feest een stolp met de naam "Orient".
Deze stolp is zo ontworpen dat er precies een lam onder past.
De stolp is nog steeds in productie en wordt op aanvraag gemaakt.

De champagnekoeler van Christofle, die gebruikt is in de campagnefoto van FEEST!,
is ontworpen in 1994 en heeft de naam "Palmier".
Zoals de naam al doet vermoeden heeft de ontwerper zich laten inspireren door palmbomen.
Onder de bladen van de koeler zitten houders voor glazen.
Bij de wijnkoeler kon ook een glazen plaat worden besteld, die op de koeler kon worden gelegd,
waardoor je er een salontafel van kon maken.

Reproductie van:Grote schaal op voet versierd met
bladmotieven en putti. Handvaten met sfinxen François Briot (1500-ap 1612)

Tafelstuk ‘Atomes d ‘Argent’ 2007 Richard Hutten Hutten, Richard (1967-heden) Nederlandse ontwerper. Hutten is bekend om wat hij noemt 'No Sign of
Design' meubilair, functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl.
Daarnaast ontwerpt hij vele andere producten. In 1993 was Hutten betrokken bij de
oprichting van Droog Design. In 2017 ontwerpt hij voor de Franse zilverfabriek Christofle
een serie gebruiksvoorwerpen onder de naam Atomes d’Argent.

Champagnekoeler ‘Écume de mer’ 1985
Patrick Péterffy

Hoe heurt het eigenlijk"
Bij een officieel, voornaam of chic etentje of een (kerst)diner,
horen bepaalde eti­quettes, tafelmanieren en ook een goede tafelschikking.
Organiseer je zelf een ex­clusief meer-gangendiner of ben je ergens uitgenodigd
met voorname gasten? Dan is het wel handig om te weten wat de officiële regels zijn.
De tafel hoort op een bepaalde manier gedekt te zijn, het bestek ligt volgens een bepaald patroon,
de borden en glazen staan op de juiste plaats. Hoe hoort de tafel gedekt te zijn. "

Deze zilveren draak van Christofle is te zien op de tentoonstelling FEEST!.
De draak is gemaakt ter ere van het Chinese jaar van de draak.
Er zijn er maar 8 van gemaakt aangezien het nummer 8 een geluksgetal is in China.

Het tafelgerei op de "watervalwand" zijn van het model Louis XIV
voor Hotel Crillon in Parijs. 1908

Groots Christofle zilver te zien in de tentoonstelling FEEST! in het Zilvermuseum

Groots Christofle zilver was te zien in de tentoonstelling FEEST! in het Zilvermuseum. Het Franse zilverhuis Christofle heeft ter ere van het 40-jarig jubileum van het Nederlands Zilvermuseum een groot deel van haar collectie beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling FEEST!. Grote zilveren en verzilverde werken die gebruikt worden bij feestelijke gelegenheden of speciaal vervaardigd zijn voor feestelijke gebeurtenissen. Meer dan 100 unieke stukken uit de historische en hedendaagse collectie waren te zien op een 14 meter lange gedekte tafel. Waaronder kandelabers van meer dan een meter hoog, grootse zilveren vazen, wijnkoelers met een doorsnede van 70 cm, prachtige middenstukken, bewerkte wijnkaraffen en jardinières. Nog niet eerder is zoveel werk van Christofle bijeengebracht voor een tentoonstelling in Nederland geweest. FEEST! was te zien van 17 april tot en met 16 september 2018 in het Zilvermuseum Schoonhoven.

FEEST!
Het Zilvermuseum viert feest en viert dat graag met zijn bezoekers. De bezoeker van de tentoonstelling FEEST! waant zich een gast op een luxueus feest. In de feestzaal komt het zilver je als een waterval tegemoet. Een lange gedekte tafel lonkt uitnodigend alsof je zo kunt aanschuiven aan het diner. De tafel is aangekleed met groots zilver en eindigt met diverse couverts uit 1850 tot heden. De couverts geven in het kort de geschiedenis van Christofle weer op het gebied van stijlen, maar ook van hun bijzondere opdrachtgevers. Bijvoorbeeld de Franse koning Lodewijk Filips I, Keizer Napoleon III, het Ritz Hotel Parijs en Koningin Elizabeth II. Aan de wanden prijken meer dan 60 ontwerptekeningen van de diverse getoonde objecten. De bezoeker zal zich verbazen over het prachtige werk van Christofle. Het tafelzilver is aangevuld met porselein van Haviland en glasservies van o.a. het Nationaal Glasmuseum.

Christofle
Het Franse zilverhuis Christofle uit Parijs is al meer dan 130 jaar het toonbeeld van luxe en elegantie waar het gaat om zilveren gebruiksvoorwerpen, decoratiestukken en juwelen. Al sinds de oprichting streven zij naar innovatieve en vooruitstrevende werkwijzen op het gebied van zilversmeden zonder daarbij het oorspronkelijke ambacht uit het oog te verliezen. Door continue samen te werken met kunstenaars, architecten, designers en moderne zilversmeden zoals Gio Ponti, Ora-Ïto en Dutch Designer Marcel Wanders blijven zij trendsetters op het gebied van zilver. www.christofle.com.

Haviland
Sinds 1842 is Haviland nog steeds een van de weinige porseleinmakers die garandeert dat 100% van zijn productie volledig in Limoges wordt gemaakt; van productie tot creatie. Elk patroon wordt nog steeds met de hand geproduceerd met precisie van goudsmeden. Sinds 176 jaar blijft Haviland in leven en bestendigt een uitzonderlijke knowhow. Meer informatie vindt u op www.haviland.fr.