Rondje Schoonhoven

Zilverbeleving, Rondje Schoonhoven

Dompel u een dag onder in het zilver met een dag-arrangement in de Zilverstad. Een zilverbeleving waarbij u alles komt te weten over zilver, het ambacht zilversmeden en de Zilverstad. Een dagtocht vol zilver, verborgen plekken en mooie verhalen. U wordt de gehele dag begeleid door een ervaren stadgids die u naar elke locatie brengt.
Het programma:
10.00 -11.00 uur Welkom met koffie in Hotel-Restaurant Belvédère met prachtig uitzicht over de Lek.
11.00 -11.30 uur Stadswandeling Zilverstad.
11.30 -11.50 uur Bezoek aan Zilver aan de Lek, de oudste nog bestaande zilversmidswerkplaats.
11.50 -12.20 uur Stadswandeling Zilverstad.
12.20 -13.20 uur Lunch in het Nederlands Zilvermuseum.
13.20 -14.20 uur Rondleiding door het enige Zilvermuseum van Nederland.
14.20 -14.50 uur Stadswandeling Zilverstad.
14.50 -15.50 uur Rondleiding door het EDELambachtshuys, met de grootste collectie Schoonhovens zilver en een bezoek aan Rikkoert, de grootste juwelier van Nederland.
Na dit laatste bezoek kunt u nog op eigen gelegenheid door de Zilverstad wandelen.

 

Rondje Schoonhoven

De Stadswandeling Zilverstad

De stadsgidsen van de Stichting Stadswandeling Schoonhoven begeleiden u op uw tocht  door Schoonhoven naar de oudste nog bestaande zilversmidswerkplaats, het Zilvermuseum en het Edelambachtshuis . Terwijl u wandelt door de oude vestingstad, waarvan het middeleeuwse stratenpatroon nog vrijwel intact is, ziet u fraaie oude woonhuizen en monumentale gebouwen, zoals de Grote – of Barholomeus kerk, het Stadhuis, het Stadskorenpakhuis en het Doelenhuis. Uw aandacht wordt gevestigd op de vele zilversmeden die in de stad werken of gewerkt hebben en u wordt gewezen op de overblijfselen van de vestingwerken waaronder resten van de middeleeuwse stadsmuur en de Veerpoort.

De stadswandeling met een gids maakt uw bezoek aan Schoonhoven pas echt compleet.

Zilver aan de Lek, de oude zilversmidswerkplaats

In de oude kern van de zilverstad Schoonhoven, prachtig gelegen aan de rivier de Lek, bevinden zich 2 monumentale zilversmidswerkplaatsen. Als u de poort binnengaat lijkt het alsof de tijd hier heeft stil gestaan. In een rustige binnentuin staan beide werkplaatsen. In de oudste van de twee (de oudste zelfs van de hele stad)  zijn nog polijstmachines te zien, maar ook bevinden zich hier twee smelt-ovens. De oude vloer verraadt dat er in het verleden verschillende machines hebben gestaan, wat rest is nog een draadwals en een trekbank, om draad te trekken. De tweede werkplaats, wat nieuwer in jaren, is nog steeds in gebruik. Maar ook hier is nog oude apparatuur te zien, zoals de handpers en de pletmolen, ook wel knormolen genoemd.

 

Het Nederlands Zilvermuseum

U bezoekt het enige Zilvermuseum van Nederland gevestigd in de Zilverstad. In het Zilvermuseum ziet, hoort, voelt en ruikt u het zilver. De rondleider neemt u mee naar de Wereld van Zilver waar u de bijzondere verhalen achter de prachtige collectie hoort. De unieke collectie dateert vanaf 1600 tot heden en wordt vernieuwend gepresenteerd in prikkelende thema’s als ‘leven & dood’, ‘opscheppers’ en ‘eeuwige roem’. Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld: een interactieve tafel vol zilververhalen en opdrachten. In de Zilversmederij van het museum onthullen ambachtelijke smeden hun geheimen en kijkt u hen letterlijk op de vingers.

Het EDELambachtshuys, Rikkoert, de grootste juwelier van Nederland

Het EDELambachtshuys is ondergebracht in de voormalige Joodse synagoge uit 1838.

Op begane grond ontdekt u een unieke en veelzijdige zilvercollectie ontworpen en vervaardigd door Nederlandse en buitenlandse zilversmeden. Op de eerste verdieping, de vrouwengalerij, is de museumexpositie met antiek Schoonhovens zilver ondergebracht. De 1200 zilveren objecten en sieraden geven een prachtig beeld van de Schoonhovense zilverproductie in de periode 1600 – 1930, Van het oudst bekende stuk Schoonhovens zilver, een avondmaalsbeker uit 1629 tot de kikkerschaal, het icoon van de Schoonhovense zilversmeedkunst uit 1935.Onder het gebouw in de 17e eeuwse kelder ontdekt u een antieke zilversmidswerkplaats en op het binnenplaatsje het Joodse rituele bad, de mikwah. In de voormalige kosterswoning is de zilversmederij ingericht waar de zilversmeden dagelijks bezig zijn met speciale opdrachten en reparaties.

 
Boeken
Het dag arrangement kost € 34,- p.p. Vanaf 20 personen.
Het arrangement is inclusief koffie, lunch en entreegelden.
U kunt het arrangement boeken via
reservering@zilvermuseum.nl of via www.stadswandelingschoonhoven.nl

 

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven