Dubbelop

Dubbelop opent schatkamer voor publiek
Edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius verkennen de grenzen van het onmogelijke

Van 19 november 2020 t/m 21 maart 2021 exposeren edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Jan en Pauline laten daarbij werk zien dat nog nooit vertoond is. Experimenten, sieraden, exclusief werk uit privé-collecties en grote objecten. “We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek” aldus Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en ontdekt het publiek hoe zij hun vakmanschap tot een kunst hebben verheven.

Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is
Jan en Pauline staan samen bekend als Dubbelop. Jan heeft een achtergrond als optisch instrumentmaker en is later gaan smeden. Veel vakschoolstudenten hebben van hem als docent de kneepjes van het vak geleerd. Pauline komt van oorsprong uit een heel andere richting met haar studie commerciële economie, maar ontdekte al vroeg haar interesse voor techniek en ontwikkelde zich verder als smid. Jan en Pauline versterken elkaar al 25 jaar in de totstandkoming van hun creaties. Jan bedenkt dingen heel precies en gaat het dan maken. Pauline werkt meer intuïtief. Ze brengen elkaar op ideeën maar hebben ieder toch ook weer een heel eigen stijl. Hun werkmotto? “Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is”.

Ontdekkingslaboratorium
Hun Schoonhovense werkplaats is een soort ontdekkingslaboratorium en doet bij binnenkomst meer denken aan een fabriekshal dan aan een smederij. Beide beschikken over ongekende kennis van apparatuur, materiaal en chemische processen. Pauline beschrijft: “Wij zijn eigenlijk meer magiërs, we combineren, proberen, zoeken tegenstellingen op en verkennen de grenzen van het schijnbaar onmogelijke.” Dat geeft unieke creaties.

Veertien thema’s uitgelicht
De expositie in het Zilvermuseum is één van de grootste die Dubbelop ooit gehad heeft. Jan en Pauline laten het publiek op interactieve wijze kennis maken met veertien verschillende technieken en thema’s die zij toepassen in hun werk.

Activiteiten bij de expositie

Op zoek naar meer verdieping? Jan en Pauline geven een aantal exclusieve rondleidingen die van tevoren geboekt kunnen worden. Ook thuis kunt u meegenieten van de schatkamer van Dubbelop. Op de social media kanalen van het museum zal het werk van Jan en Pauline nader uitgelicht worden. In de winkel van het museum zijn exclusieve artikelen te koop die alleen in de periode van de tentoonstelling beschikbaar zijn.

Rondleidingen door Jan en Pauline: vrijdag 11 december om 11.00 uur (vol) en vrijdag 18 december 11.00 uur. Er zijn maximaal zes plaatsten per rondleiding. Reserveren via: reservering@zilvermuseum.nl of telefonisch 0182-385612.

Andere data voor 2021 worden later bekend gemaakt. Als u belangstelling heeft kunt u dat aangeven dan zetten we u op de lijst. U ontvangt dan een e-mail wanneer de nieuwe data bekend zijn.

Tip: Bekijk alvast een filmpje van het werk van Dubbelop.