RKD Zilver Top 100: design met een verhaal

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven presenteren:

Zilver Top 100: design met een verhaal

Maandag 12 november presenteerden het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven de digitale publicatie Zilver Top 100: design met een verhaal. Museum- en websitebezoekers hebben door dit samenwerkingsproject over de honderd topstukken van het museum nu niet alleen de mogelijkheid deze voorwerpen te bewonderen, maar zij kunnen er ook meer over te weten komen en het verhaal erachter ontdekken.

Het RKD bezit een bijzondere collectie zilverarchieven, waaronder het indrukwekkende archief van Nederlands grootste zilverfabrikant, van Kempen & Begeer. Het museum heeft van deze fabriek talloze topstukken in zijn collectie. Met een onlinepresentatie via de databases van het RKD zijn de gegevens van de honderd museale topstukken nu doorzoekbaar en met trefwoorden gekoppeld aan archiefstukken.

Wie in RKD Explore (www.rkd.nl) de projectnaam Zilver Top 100 intikt, kan alle specificaties van de topstukken bekijken. Ook zijn er verwijzingen naar ontwerpers en fabrikanten, literatuur en archiefstukken, waaronder vele unieke 19e- en 20e-eeuwse ontwerp- en presentatietekeningen, productieboeken, foto’s en catalogi. In de teksten van de digitale publicatie — Tafelcultuur, Afternoon tea, Specials, Ambacht & Industrie en (Dutch) design — kun je inzoomen op ontwerpers, vormgeving en techniek, opdrachtsituaties en gebruiksfuncties. Eén van de ‘toppers’ is een theeservies van Gustav Beran, dat op de Exposition des Arts et des Techniques in Parijs is bekroond met een Diplôme d`Honneur. Beran heeft optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het glanzende zilver, dat met de verticale geplooide vormen bijzondere lichtreflexen geeft.

De digitale publicatie is te bekijken via zilvertop100.rkdmonographs.nl.

Het Zilvermuseum zet de teksten voor educatie- en andere publieksdoeleinden in en verrijkt daarmee het museumbezoek van menig zilverliefhebber.

Veel dank gaat uit naar Stichting Dioraphte en VSBfonds die dit project met hun genereuze financiële ondersteuning mogelijk hebben gemaakt.

: Theeservies model ‘Paris’, ontwerp Gustav Beran uit 1937, fabrikant Gerritsen & Van Kempen, Zeist, 1947-1948.

 

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven