De glans van zilver
Hoe vaak wordt het zilver gepoetst? Dat is een van de meest gestelde vragen van bezoekers in het Nederlands Zilvermuseum. En het is zeker geen gekke vraag. In het Zilvermuseum is het natuurlijk belangrijk dat het tentoongestelde zilver mooi glanst.
We nemen het zilver in het Zilvermuseum regelmatig onder handen. Zilver loopt namelijk aan; zo noemen we dat. Het krijgt langzaam een gelige gloed en als dat niet behandeld wordt, wordt zilver uiteindelijk zelfs zwart. Het loont om het aangelopen zilver zo snel mogelijk te behandelen. Hoe sneller je erbij bent, hoe zachter je te werk kunt gaan om het zijn glans weer terug te geven.
We maken onderscheid tussen poetsen en opwrijven in het Zilvermuseum. Als het zilver licht aangelopen is, is opwrijven genoeg. Voor het opwrijven gebruiken we een speciale poetsdoek voor zilver. Er zijn geen vocht of andere middelen voor nodig. Opwrijven neemt de minste risico’s met zich mee en heeft daarom altijd de voorkeur. Als er zacht gewreven wordt, beschadigt het zilver niet of nauwelijks.
In sommige gevallen is opwrijven niet meer voldoende en moeten we het poetsen. Bijvoorbeeld als zilver helemaal zwart is van kleur. Dan gebruiken we geprepareerd krijt dat aangelengd is met water voor een schurende effect. Omdat krijt een zacht materiaal is, ontstaat weinig tot geen schade aan het oppervlak. Naderhand spoelen we het object goed schoon om te voorkomen dat er krijtresten achterblijven.
Het komt voor dat een object niet nat mag worden en dat we het niet op deze kunnen methode poetsen. Denk bijvoorbeeld aan een object dat houten onderdelen heeft. Dan maken we gebruik van Haggerty Silver Foam. Met dit goedje moet heel zorgvuldig gewerkt worden. Als we te hard poetsen krast of slijt het zilveren oppervlak. Ook hierbij geldt dat het object na het poetsen goed schoongemaakt moet worden.
De poets- en opwrijfmethodes kunt u thuis natuurlijk ook toepassen op uw eigen zilver. Of kom eens langs. We organiseren met enige regelmaat workshops voor het poetsen van zilver.