Nieuw in het Zilvermuseum: een reisnecessaire
Nieuw in het Zilvermuseum: een reisnecessaire voor dames. Een reisnecessaire is een koffer met reisbenodigdheden. Deze koffer is gemaakt door J.M. van Kempen & Zonen en vult de bestaande collectie van het Zilvermuseum mooi aan. In de koffer zitten toiletflacons, poederdozen, spiegels, kammen, borstels en een manicureset. De buitenkant van de koffer is bekleed met fijn marokijn leder. Dat is geperst schapen- of geitenleer.
Waterdicht en slijtvast
Reisnecessaires als deze stonden in een verkoopcatalogus van Begeer, Van Kempen en Vos uit ca. 1930. Bekijk hier de advertentie van een reisnecessaire. De catalogus was vooral gericht op de Indonesische afzetmarkt van Begeer, Van Kempen en Vos. Naast de winkels in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag waren er namelijk ook winkels te vinden in Batavia, Medan, Semarang en Soerabaia. En, zoals in de catalogus te lezen is, opende er op 1 oktober 1930 ook een winkel in Bandoeng.
De reisnecessaire van het Zilvermuseum is bedoeld voor dames. Het is gemaakt voor lange afstandsreizen en bestand tegen tropische temperaturen. Dat lezen we bijvoorbeeld in de catalogus waarin de reisnecessaire beschreven wordt: “De toiletvaliezen voor dames zijn vervaardigd van fijn marokijn leder en gevoerd met zwarte moiré-zijde welke, blijkens een proefneming van onzen koffermaker, bestand is tegen het gebruik in tropisch klimaat. […] Zij [de koffers] worden geleverd met onverslijtbaar los waterdicht overtrek, waardoor beschadiging op reis voorkomen wordt.” Daarnaast blijkt het bovenstaande ook uit de informatie die wij van de schenker kregen. De vroegere eigenaresse is met deze koffer op reis geweest naar Indonesië.
Op maat gemaakt
Dat de koffer speciaal gemaakt werd van materiaal om tropisch weer te weerstaan zie je tegenwoordig niet meer. Maar niet alleen dat maakt de reisnecessaire zo interessant. De koper kon ook de inhoud van de reisnecessaire afstemmen op de reis. Uiteindelijk had de koper dus een koffer die perfect was uitgerust voor de reis die hij of zij voor ogen had. Daar hing echter wel een prijskaartje aan vast. De prijzen van deze specifieke reisnecessaires lagen tussen de ƒ350,- en ƒ600,-, afhankelijk van de gewenste inhoud. Ter vergelijking: een geschoolde arbeider verdiende in 1930 per jaar ongeveer ƒ2000,-. Vrouwen zelfs fors minder: rond de ƒ800,-. En daar kwamen de kosten van de reis zelf nog bovenop. Lang niet iedereen kon zich dit soort reizen en reisnecessaires veroorloven.
gefeliciteerd met deze prachtige reisnecessaire,die zo geweldig de collectie aanvult.
ientje Lindenbergh- Sluis