Schoonhoven Silver Award 2018

 

Schoonhoven Silver Award 2018

Op vrijdag 7 december heeft Peter Bauhuis uit München met zijn object “Policast” de Schoonhoven Silver Award 2018 gewonnen. Galeriehouder en zilversmid Paul Derrez nam namens Bauhuis de prijs in ontvangst uit handen van de heer Bening, wethouder cultuur Gemeente Krimpenerwaard. De prijs bedraagt € 5000,- en is beschikbaar gesteld door de Gemeente Krimpenerwaard waar de zilverstad Schoonhoven deel van uit maakt. Voor het eerst in de geschiedenis van de Schoonhoven Silver Award is er een Young Professional Award uitgereikt voor deelnemers onder de 30 jaar. Sheng Zhang won met “Inside out” deze Award die mogelijk is gemaakt door Zadkine en Vakschool Schoonhoven.
Een eervolle vermelding was voor David Huycke en de aanmoedigingsprijs Young Professionals voor Oscar Saurin. Beide kregen een kilo zilver gedoneerd door Herens & Herens.

 

De jury over de winnaar
De jury, bestaande uit Angela Cork, Jeroen Martens, Jan Matthesius, zegt over het winnende object “Policast” van Peter Bauhuis: “Peter Bauhuis heeft zijn kunst geperfectioneerd met behulp van een van de oudste technieken, de verloren was techniek. Hij demonstreert een groot begrip van het proces en van het werken met verschillende legeringen om de grenzen van wat kan worden bereikt in zilver als een vorm, te verleggen. Het resultaat is poëtisch en gespreksonderwerp voor discussie. Het ontwerp is aan de ene kant prachtig rauw, onafgewerkt en herinnert ons aan archeologische vondsten. Aan de andere kant omarmt het een zeer moderne uitstraling met duidelijke aandacht voor de vorm en de vierkante delen van de vorm. In alles een inspirerend stuk.”

 

Schoonhoven Silver Award 2018
De Schoonhoven Silver Award 2018 is inmiddels de zevende editie van de internationale competitie voor edelsmeedkunst. Met de Schoonhoven Silver Award wil het Zilvermuseum zilversmeden, ontwerpers en beeldend kunstenaars uitdagen op artistiek en technisch nivea.
Dit jaar golden als belangrijkste criteria voor de competitie: het uitdagen van de hedendaagse zilversmid op artistiek en technisch niveau, het innoveren van oudere, traditionele zilversmeedtechnieken om het erfgoed te behouden en nieuw leven en innovatie in het vak te injecteren. De juryleden zochten eveneens naar inspirerend werk dat debat, discussie en onderzoek bij de zilversmeden zal aanmoedigen om een veelbelovende en bloeiende toekomst tegemoet te gaan.

 

De inzendingen
De jury was erg onder de indruk van het aantal internationale inzendingen en de gevarieerde selectie van objecten van de zilversmeden. Dit werk leidde tot veel nadenken en pittige discussies tussen de juryleden en het was een moeilijke taak om de uiteindelijke prijzen te selecteren.

Het werk van de vele ervaren zilversmeden en jonge talenten dat dit jaar werd ingediend voor de competitie, laat een dynamische dwarsdoorsnede van werk zien waar we trots op kunnen zijn. Het toont een ware liefde voor het vak en de wens om de grenzen van innovatie te verleggen, zowel in ontwerp als in het proces.

De inzendingen zijn vanaf nu te zien in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

 

Niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Teheux van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven via m.teheux@zilvermuseum.nl.

Voor fotomateriaal kunt u contact opnemen met Chantal Lening c.lening@zilvermuseum.nl of tijdens openingsuren van het museum op 0182 38 56 12.

Foto’s zijn vrij van rechten mits vermelding fotograaf: Rob Glastra