Workshops

Herfstvakantie: Maak je eigen lodereindoosje

Om geurtjes te verbergen hadden mensen vroeger een lodereindoosje. Een doosje met een lekker luchtje. Maak je eigen lodereindoosje!

Bekijk ook de lodereindoosjes in de Zilverlounge en bij Boudoir!

Prijs en reserveren:
Kinderworkshop, 6+
14.10.2020om 14.00 uur € 7,50, vooraf reserveren.
20.10.2020 om 14.00 uur € 7,50, vooraf reserveren

Lodereindoosjes voor rijke stinkerds
Mensen konden zich vroeger niet altijd goed of vaak genoeg wassen. Daarom zochten ze een manier om vieze luchtjes te verdrijven. Loderein komt van L'eau de Reine, dat betekent koninginnewater. Dit geurige water deed men op een sponsje, dat weer in het lodereindoosje ging. Door zich met dit geurwater te deppen rook men daarna heerlijk...

Lezing  'Textielkunst en 30 jaar VeelZijde-g Collectief'

Zaterdag 10 oktober om 10.30 uur in de Zilverlounge door Annelies Verhijde over Textielkunst en de ontwikkeling van het Collectief in de afgelopen 30 jaar. Daarna vindt een bezoek aan de expositie plaats. Er zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar.

Prijs en reserveren: De lezing is gratis bij aankoop van een entreekaart voor het museum (Volwassenen €9,50, museumjaarkaart geldig, zie website). Bij online bestellen moet dan het tijdslot 11.00 uur worden gereserveerd. Er zijn maximaal 20 plaatsen, reserveer uw plek via reservering@zilvermuseum.nl.

Over Annelies Verhijde: Ik vind textiel vooral interessant door de veelzijdigheid en de vele mogelijkheden. Ik werk dan ook met veel verschillende textiele materialen. Kleur en gelaagdheid vind ik boeiende thema’s. Zijde schilderen en werken met zijdevezel wissel ik af met traditionele textiele technieken, die ik zowel monumentaal als in het platte vlak toepas. Meer info: www.anneliestextielwerk.nl.

Workshop kinderen 'Textiel en Zilverdraad'

Zaterdag 31 oktober van 14.00-15.00 uur geeft Greethje van Royen van het VeelZijde-g Collectief een workshop voor kinderen in het kader van de expositie “Boek vol Zilverwerken”. De kinderen gaan een mooie ketting of armband maken en werken met textiel en zilverdraad. Vanaf 6 jaar.

Prijs reserveren: De workshop kost €7,50, kinderen moeten wel van te voren aangemeld worden via reservering@zilvermuseum.nlEr is plaats voor maximaal 8 kinderen. Kinderen hebben gratis toegang tot het museum, voor volwassenen gelden de tarieven op de website.

Over Greethje van Royen: Als leerkracht handvaardigheid en handwerken heb ik op lagere en middelbare scholen lesgegeven. Het werken met kinderen in deze vakken is een fantastisch iets en heeft me altijd geboeid. Het werken met textiele materialen in verschillende technieken is een werkvorm, waar ik me na mijn pensionering verder in verdiep.

N.B. Kinderen kunnen altijd terecht in de Zilverwerkplaats om iets te maken, zoals een soldatenplaatje of sleutelhanger voor 2,50 euro. Zie activiteiten.

Workshop 'Papier maken van zijdevezels'

Op vrijdag 6 november van 11.00-12.30 uur  en van 14.00-15.30 uur geeft Mariolène Fikkers van het VeelZijde-g Collectief een workshop “Papier maken van zijdevezels” voor volwassenen.

N.B. de workshop van 11.00 uur is volgeboekt. Er is nog voldoende plek voor de workshop van 14.00-15.30 uur.
U maakt kennis met het werken met textiel en gaat aan de slag met het maken van papier van zijdevezels. U krijgt een rondleiding en bezoekt de expositie van het VeelZijde-g Collectief. Daarna sluiten we af met een kop koffie/thee.

Prijs en reserveren: De workshop kost € 17,50 per persoon inclusief materiaal, rondleiding, koffie/thee.  Exclusief de entree voor het museum, museumjaarkaart geldig. (Volwassenen €9,50, museumjaarkaart geldig, zie website). Reserveer uw plek via reservering@zilvermuseum.nl

Over Mariolène: In 1987 ben ik geboeid geraakt door het batikken op natuurzijden stof. Door veel te experimenteren heb ik mijn eigen batiktechniek ontwikkeld. Door het gebruik van was veranderen de beelden op de doeken om zo te komen tot het gewenste vormen- en lijnenspel. Door laag over laag te schilderen, ontstaat er diepte in mijn werk en door mijn kleurgebruik creëer ik een krachtige sfeer binnen mijn ontworpen vormen. Meer info: https://www.fikkers.com/contact.html

Workshop: Draadsieraad

Filigrain is een oude techniek waarbij goudsmeden werken met heel fijn zilverdraad om juwelen te maken. Het is een precies werkje dat je niet één, twee, drie onder de knie hebt. Maar met draad kun je ook eenvoudiger modellen maken. Probeer het zelf en ga naar huis met een zilveren hanger!

De workshop begint met een korte rondleiding door de zilvercollectie met speciale aandacht voor de vormgeving. Hierna krijg je een kopje koffie/thee. Daarna ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats met zilverdraad om een hanger/ring te maken. Deze workshop is bedoeld als een vingeroefening van het ambacht goudsmeden. In de Zilverwerkplaats is het helaas niet mogelijk om met vuur te smeden. Als je een ring wilt smeden geven wij je graag adressen van goud/zilversmeden in Schoonhoven.

Wij geven de workshop draadsieraad vanaf 4 t/m 10 personen. Vanaf 15 jaar.

De workshops zijn uitsluitend op afspraak. Van dinsdag t/m zaterdag.

Je kunt een workshop boeken via het telefoonnummer 0182 - 38 56 12 of via reservering@zilvermuseum.nl. Reserveer tenminste twee weken voor de gewenste datum van het uitje. Je krijgt van ons een schriftelijke bevestiging. Voor akkoord de bevestiging getekend retour. Wijziging in aantal personen zijn mogelijk tot 1 week van te voren.

Prijs Workshop: Draadsieraad: €22,50 pp (exclusief entree, MK geldig)

 

Workshop: Ajour zagen

Zagen in zilver kan lastig zijn. Maar als je de juiste techniek leert, kan je de mooiste tekeningen in zilver maken. Maak met behulp van zaagtechnieken de lijnen van een silhouet van een bloem of gezicht in een zilveren hanger. Door er gekleurd leer achter te doen komt de afbeelding naar voren.

De workshop begint met een korte rondleiding door de zilvercollectie met speciale aandacht voor de vormgeving. Hierna krijg je een kopje koffie/thee. Daarna ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats met zilver.

In de Zilverwerkplaats is het helaas niet mogelijk om met vuur te smeden. Als je een ring wilt smeden geven wij je graag adressen van goud/zilversmeden in Schoonhoven.
Wij geven de workshop zagen in zilver vanaf 4 t/m 10 personen. Vanaf 15 jaar.

Reserveren en meer informatie ivm de coronamaatregelen.
De workshops zijn uitsluitend op afspraak. Van dinsdag t/m zaterdag.
Je kunt een workshop boeken via het telefoonnummer 0182 - 38 56 12 of via reservering@zilvermuseum.nl. Graag ontvangen wij de reservering tenminste twee weken voor de gewenste datum van het uitje. Je krijgt van ons een schriftelijke bevestiging. Voor akkoord de bevestiging getekend retour. Wijziging in aantal personen zijn mogelijk tot 1 week van te voren.
Prijs Workshop:  Ajour zagen: €42,50 pp (exclusief entree, MK geldig)

 

Workshop ajour zagen: potpourri potje

Speciaal voor de tentoonstelling Boudoir is er een nieuwe workshop: potpourri potje. Je gaat voor het potje zelf een zilveren deksel  uitzagen.

Zagen in zilver kan lastig zijn. Maar als je de juiste techniek leert, kan je de mooiste tekeningen in zilver maken. Maak met behulp van zaagtechnieken de lijnen van een silhouet van een bloem of gezicht.

De workshop begint met een korte rondleiding door de zilvercollectie met speciale aandacht voor de vormgeving. Hierna krijg je een kopje koffie/thee. Daarna ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats met zilver.

Reserveren en meer informatie ivm de coronamaatregelen.
De workshops zijn uitsluitend op afspraak. Van dinsdag t/m zaterdag.
Je kunt een workshop boeken via het telefoonnummer 0182 - 38 56 12 of via reservering@zilvermuseum.nl. Reserveer twee weken voor de gewenste datum van het uitje. Je krijgt van ons een schriftelijke bevestiging. Voor akkoord de bevestiging getekend retour. Wijziging in aantal personen zijn mogelijk tot 1 week van te voren.
Prijs Workshop:  Ajour zagen: €45,00 pp (exclusief entree, MK geldig)

 

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven