Work In Progress
Restauratie historisch zilveren tafelstuk
Tijdens de restauratiewerkzaamheden van het Pièce de Milieu (Gerardus Willem van Dokkum, 1875, geproduceerd door J.M. van Kempen) werden diverse bijzondere en onverwachte ontdekkingen gedaan. Daardoor duurde het proces langer dan gedacht, maar deed zich ook de unieke kans voor om de sporen van het verleden te ontdekken. De restauratie werd mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt.
Pièce de Milieu (Gerardus Willem van Dokkum, 1875, geproduceerd door J.M. van Kempen)
Beeld 1: Rob Glastra, beeld 2: voor de restauratie, beeld 3: na afronding van de restauratie
Hoe restaureer je een antiek zilveren object?
De ideeën over het conserveren van zilver zijn in de loop der jaren in de wereld van restauratoren en verzamelaars behoorlijk veranderd. Pas wanneer je een antiek stuk helemaal uit elkaar haalt en aandachtig gaat bestuderen, zie je de sporen van het verleden. Dat is niet anders voor dit imposante middenstuk, of pièce de milieu. Veel meningen, ingrepen en poetssessies hebben het stuk veranderd. Om het te behouden voor toekomstige generaties, brak nu het moment aan om het eens grondig te onderzoeken en restaureren.
Poetsresten, verkleuring van lak, lakresten onder UV-lamp
Bijzondere ontdekkingen
Een van de grootste opgaven bij dit stuk is om de laklaag, ooit door van Kempen aangebracht te verwijderen. Vanaf de jaren ‘30 van de twintigste eeuw zijn sommige musea en particulieren begonnen met het van top tot teen lakken van zilveren objecten. Dan hoefde je het zilver niet te poetsen, aangezien het dan niet in direct contact kon komen met de lucht eromheen. Maar als de laklaag verouderd of niet goed is aangebracht, wordt het onder de laklaag toch zwart. Ook zorgt de lak voor verkleuring; het zilver lijkt meer op tin dan op zilver. Bij het gedeeltelijk verwijderen van de laklaag werden dan ook bijzondere ontdekkingen gedaan.
Kom zelf spoorzoeken
De pop-up expositie ‘Work in Progress’ is een ontdekkingstocht naar de sporen van het verleden en brengt opnieuw het gesprek op gang over hoe je zilver het beste kan conserveren. Moet je al die sporen van het verleden wel ‘uitwissen’, of maakt dat het object juist nog interessanter? Wat is het verhaal achter dit bijzondere object dat deel uitmaakt van de Nederlandse Zilver Top-100? Wie was de ontwerper en hoe is het gemaakt?
De restauratie wordt uitgevoerd met steun van Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds).