Treasure of New Life
Dankbaar voor

Treasure of New Life

De Treasure of New Life van Jan Matthesius vormt een mooie aanvulling op de collectie hedendaags zilver van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Enerzijds omdat het een heel uniek object is dat in 2006 niet voor niets de eerste prijs won bij de Schoonhoven Silver Award, maar ook omdat het past in de collectie hedendaagse zilver van het museum en het een verbinding legt met de historische collectie. Daarin vind je namelijk de eerste toepassing van galvanoplastiek in Nederland door de Zilverfabriek van Kempen.

Donderdag 14 september vond de officiële overhandiging van het werk Treasure of New Life (2006) van Jan Matthesius aan het Nederlands Zilvermuseum plaats. Dankzij de Vrienden van het Zilvermuseum, particuliere schenkingen en crowdfunding is het toevoegen van deze ‘Treasure’ aan de collectie waargemaakt. Het Nederlands Zilvermuseum wil iedereen die hierbij zijn steentje heeft bijgedragen bedanken. Treasure of New Life is vanaf nu te bewonderen in een vitrine op zaal en zal daarna zijn plek vinden binnen de vaste collectie.

Beeld: Rob Glastra
Verbinding tussen heden en verleden

Galvano-techniek

Galvanoplastiek is een techniek die in 1838 in Rusland werd bedacht door Moritz von Jacobi (1801-1874). Het Zilvermuseum bezit één van de oudste in Nederland geproduceerde stukken. Johannes Mattheus van Kempen maakte namelijk een van de eerste galvano-stukken van zilver, Tafelstuk uit 1863 gemaakt voor N.F. van Nooten. Hij was daarmee zijn tijd ver vooruit. Toen Van Kempen het stuk presenteerde tijdens de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs ontstond er ophef bij de jury.  De jury vroeg zich namelijk af of Van Kempen echt galvanoplastiek had toegepast. Daarom vroeg de jury Jacobi (een expert op gebied van de galvanotechniek) om te komen kijken of het inderdaad galvanoplastiek betrof. In Voorschoten liet Van Kempen aan Jacobi de nieuwe vleugel zien in de fabriek, die geheel gewijd was aan de nieuwe techniek. Jacobi was overtuigd.

Jan Matthesius paste het galvaniseren op een moderne wijze toe, waardoor een heel nieuwe vormgeving ontstond. Met de aanschaf van dit object laat het Zilvermuseum de toepassing zien van meer dan 150 jaar Galvano-techniek.  

JURYRAPPORT SSA 2006

Juryleden Annabelle Birnie, Ineke Middag en Albert Six

Het thema van de (derde) internationale ontwerpwedstrijd ‘Schoonhoven Silver Award’ was “Een pronkstuk in zilver”. De jury koos unaniem Jan Matthesius met zijn object Treasure of New Life als overtuigende winnaar.

De jury: “Het is een verrassend artistiek en eigentijds ontwerp. De originaliteit waarmee het thema is geïnterpreteerd wordt bijzonder gewaardeerd en het op zichzelf staande werk is een opvallend pronkstuk.

Het organische van de vorm wordt versterkt door de nonchalante rafel aan de rand van de opening van de cocon. Deze subtiele snede doorbreekt de geslotenheid en massiviteit van het object en leidt de blik van de toeschouwer het voorwerp in. De bijna achteloze eenvoud van de rand vormt een simpele maar krachtige toevoeging.

Het verloop van de structuur op de buitenzijde van de vorm versterkt de levendigheid door het fraaie timbre van het zilveren oppervlak. De toepassing van de aan de jury toegelichte galvanotechniek is een noviteit in de – korte – geschiedenis van de Schoonhoven Silver Award en heeft de jury verrast en aangesproken.”

Jan Matthesius tijdens het maken van de Treasure of New Life
Over Jan Matthesius

Innovatieve Zilversmid

Jan Matthesius bezocht de LTS in Leiden (1965-1970) en vervolgens de Vakschool Schoonhoven (1973-1976). In 1978 had hij zijn eerste solo-expositie. Vanaf 1980 heeft hij een eigen atelier in Schoonhoven, hij werkt daarin samen met Pauline Barendse. Hij was parttime docent aan de Vakschool (sinds 1983) en doceerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1988-1989).  Hij maakt in zijn innovatieve werk gebruik van uiteenlopende materialen als goud, zilver, tantalium, titanium, aluminium, glas en edelstenen.

Objecten van Jan zijn aangekocht door particulieren, verzamelaars en internationale musea zoals het Boijmans van Beuningen (NL), Museum voor Vlakglas- en Emaille kunst (NL), Schmuck Museum (DL) en het Corning Glass Museum (USA). Het werk is gepresenteerd in o.a. Amsterdam, Eindhoven, Schoonhoven, Tokyo, Parijs, Milaan, Bazel, Frankfurt, Perth, Telluride (USA), Beijing

Jan Matthesius is onderscheiden met diverse prijzen in binnen- en buitenland. Naast eigen werk maakt hij sinds 2001 ontwerpen voor Chi ha paura…?, een sieradenmerk, opgericht door Gijs Bakker en Marijke Vallanzasca. 

Lees het CV van Jan Matthesius

Jan Matthesius:
‘De gedachte achter de creatie van ‘Treasure of New Life’ was het ontwerpen en vervaardigen van een groot zilveren object dat zo’n uitstraling heeft dat het zichtbaar niet te realiseren is met de gebruikelijke hamertechnieken. Bovendien wilde ik een mystieke Black Hole ervaring meegeven aan de toeschouwer.'

Bekijk de 'Making of'

Scroll naar boven