Technieken

Het Zilvermuseum presenteert met zijn unieke collectie ook de diverse technieken van het vak edelsmeden. Een kleine greep uit deze technieken is:

Technieken

Filigrain

Een van de technieken die duidelijk zichtbaar is in het Zilvermuseum is filigrain. In onze smederij op de beneden verdieping vindt u Cor Kuijf. 

Cor Kuijf werkt al meer dan 60 jaar als goud- en zilversmid. In de loop der jaren heeft hij van alles gemaakt van zowel goud als zilver van groot tot klein werk. Hij werkte sinds zijn jeugd voor diverse gerenommeerde zilverfabrieken en smeden tot hij 36 jaar geleden zijn eigen bedrijf startte. Zijn grote vaardigheden komen vooral tot uitdrukking in het zeer fijne filigrain-werk. Een techniek waar hij als geen ander meester in is. Cor is dé filigrain specialist in Nederland. Dit is voornamelijk terug te zien in de traditionele Zeeuwse sieraden waarin het filigrain optimaal tot zijn recht komt. Hij blijft trouw aan de eeuwenoude traditionele ontwerpen en kent van elke streek het patroon. Wie Cor in de Zilversmederij bezoekt ziet het fijne werk en de vele onderdelen waaruit de sieraden bestaan.

De traditionele Zeeuwse sieraden en eigen ontwerpen van Cor Kuijf zijn te vinden in de Zilversmederij van het Zilvermuseum.

 

IMG-0946

Ciseleren

Ciseleren is een versieringstechniek waarbij de zilversmid een reliëf op zijn object aanbrengt. Met behulp van ponsen en een speciale ciseleerhamer wordt het metaal bewerkt. Deze hamer heeft een brede kop zodat de smid altijd de pons raakt en niet naar de slag van de hamer hoeft te kijken. Ook heeft de hamer een bolle vorm onderaan de steel waardoor er makkelijk een repeterende slag van de hamer ontstaat.


De eerste lijnen worden met behulp van een schrooipons in het object geslagen. Vervolgens wordt de lijntekening bewerkt naar bolle en holle vormen waardoor het reliëf ontstaat. Een zilversmid gebruikt verschillende ponsen om het juiste effect te verkrijgen.

IMG-7979 vierkant

Emailleren

Met de versieringstechniek emailleren geeft de edelsmid kleur aan zijn voorwerpen. Emailleren is het aanbrengen van een laagje gekleurd glas. De grondstof glas, wordt hiervoor helemaal vermalen tot poeder. Het poeder wordt vermengd met een beetje water waardoor er een papje ontstaat. Dit wordt aangebracht op het metaal. De edelsmid verwarmt vervolgens het voorwerp totdat de email gesmolten is. Er zijn vele verschillende technieken zoals venster email, email champlevé, email cloisonné of email en ronde bosse.

Zagen

Iedere goud- en zilversmid leert in het eerste jaar op de Vakschool zagen. Zagen is een basistechniek die je als edelsmid moet beheersen.
Daarnaast wordt zagen ook als versieringstechniek toegepast op diverse voorwerpen zoals visscheppen. Belangrijk bij de zaagbeugel van de smid is de diepte van de beugel. Hoe dieper de beugel hoe slapper de zaag. 
Bij precies en fijn zaagwerk is dat niet prettig. Om de zaag makkelijker door het metaal te laten zagen, is het van belang dat deze strak ingespannen wordt. Ook kan voor aanvang de zaag ingesmeerd worden met kaarsvet. Met sjablonen kan een smid makkelijk vaststaande patronen op het metaal tekenen. Verder maakt de edelsmid gebruik van een vijlpen om het materiaal te ondersteunen.

IMG-7993.png vierkant

Draadwerk

De meest bekende vorm van draadwerk in zilver of goud is Filigrain. Deze techniek is al bekend sinds de oudheid en vind je in Nederland veel terug in streeksieraden. Naast Filigrain wordt zilverdraad op veel andere manieren
gebruikt in voorwerpen of sieraden. Iedere goud- en zilversmid beheerst de techniek van het draadtrekken. Het principe van draadtrekken is eenvoudig.
De draad wordt door een steeds kleiner gat van het trekijzer getrokken waardoor de draad dunner wordt. Voor het trekken van dikke draden die moeilijk met de hand getrokken kunnen worden, kan de smid gebruik maken van de trekbank.

Scroll naar boven