Strokroos
Stichting

Stokroos Stipendium

Stichting Stokroos is op 30 juni 1992 opgericht door de heer drs. P.A.H.M. Deiters (1952-2017). Zijn liefde voor mensen, natuur en kunst inspireerde hem om bij te dragen aan een betere wereld. Begin 2005 is Stichting Stokroos gestart met het uitvoeren van haar doel, de (financiële) ondersteuning en sponsoring van kunst- en cultuuruitingen, in het bijzonder beeldende kunst en design.
ashes_to_ashes_web_2
Stichting Stokroos

Missie

Stichting Stokroos streeft naar een samenleving waarin beeldend kunstenaars, vormgevers en ontwerpers een prominente rol spelen.

Visie

De stichting wil de ontwikkeling van deze doelgroep faciliteren en een springplank zijn voor veelbelovend talent. De belangstelling gaat uit naar projecten waarbij traditie en vernieuwing een verrassend samenspel aangaan. Daarnaast willen zij samenwerkingsverbanden tussen makers, culturele instellingen of vertegenwoordigers uit andere sectoren steunen en initiëren.

Strategie

De stichting ondersteunt en stimuleert zowel de artistieke als de zakelijke ontplooiing van deze makers. Zij doen dit onder meer door het toekennen van subsidies en stipendia en het mogelijk maken van ontwikkelingstrajecten. Daarnaast fungeren zij als een toegankelijk platform waar volop kennisuitwisseling kan plaatsvinden. Stichting Stokroos en het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven kennen sinds 2010 gezamenlijk het Stokroos Zilverstipendium toe. De resultaten van het stipendium maken deel uit van de collectie eigentijds zilver van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

2018

Silver in process – Envisions

Door te buigen, reflecteren, geleiden en structureren liet Envisions, in samenwerking met Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, zich experimenteel leiden door de veelzijdige eigenschappen van zilverdraad. Deze verfijnde uitvoering van zilver werd in de traditionele ambacht veelvuldig toegepast, doordat de delicate contouren een breed scala aan vormen en volumes mogelijk maakt. Met massa-produceerbare toepassingen als uitgangspunt, presenteert het werk van Envisions een hedendaagse visie op dit kostbare materiaal, met als doel haar duurzame ontwikkeling in de industrie te stimuleren.

2018

2017

Transcience – kommen – Lex Pott

Na verloop van tijd verschijnen er donkere vlekken op zilveren voorwerpen. De laag zilver oxideert langzaam onder invloed van zuurstof en water, waardoor een deel van zijn geschiedenis zichtbaar wordt. Dit proces kan als degradatie worden beschouwd, maar dit project toont de schoonheid van deze materiële transitie van zilver. Normaal gesproken gebeurt het oxidatieproces in een zilveren object willekeurig en evolueert langzaam in de loop van de tijd. Deze zilveren kommen onthullen de verschillende stadia van dit proces. In dit geval is zwavel gebruikt om een versneld oxidatieproces te creëren. Afhankelijk van de tijd waarin het zilver reageert op zwavel, kunnen verschillende kleurtonen worden verkregen, variërend van goud tot bruin, tot paars tot blauw. De toestanden van het oxidatieproces worden getoond in een asymmetrisch patroon. Dit project is in samenwerking met David Derksen.

2017

2015

Tongue van Aldo Bakker

Als internationaal ontwerper – met specialisatie in luxe ambachtelijke producten: van kannen tot meubels – behoort Bakker tot de absolute wereldstop. Vrijwel van kindsbeen af is hij vertrouwd met het goud- en zilversmidvak. Voor het Zilvermuseum ontwierp hij een zilveren beker of schenkkan met een ornamentele tong of golf-vorm er bovenop. Dit object kreeg de voorlopige naam ‘Tongue’ en past in een mannenhand. Bakker liet zich voor zijn ontwerp mede inspireren door de collectie van het museum. Ofschoon hij zelf over voldoende technische kennis van zaken beschikt om het eigenhandig te maken stelt Bakker zich op als ontwerper. Hij werkt met vaste uitvoerende ambachtskunstenaars, die hij niet alleen vertrouwt op hun kunnen maar ook of ze de grenzen van de techniek durven op te zoeken. Voor zilver werkt Bakker altijd met zijn vaste uitvoerder: meesteredelsmid Jan Matthesius. Na een maandenlang ontwikkelingsproces kwam de ‘Tongue’ begin 2016 gereed.

2015

2014

Rython van Evert Nijland

Onder de handen van Evert Nijland blijken zilver en glas zo van elkaar te houden dat ze een innige relatie aan konden gaan. Ze hebben hun eigen karakter behouden, het zilver is gezwart, het glas is transparant gebleven en het resultaat is een feest. Uitgangspunt voor de het object “Rhyton” was de zogenaamde rhyton, een rituele beker uit de Oudheid in de vorm van een paard. Een plastic speelgoed paard is in zilver gegoten en vervolgens is daar laboratoriumglas in geblazen en met het zilver versmolten. Dat glas smelt eerder dan het zilver en de verschillen in uitzettingscoëfficiënten en smelttemperaturen gaven hem precies genoeg speelruimte om volledig uit te pakken wat het totaalbeeld betreft.

2014

2013

Stamp schaal van Piet Hein Eek

Ongebruikelijke productieprocessen en imperfectie tonen de kracht van zilver. De Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek ontwierp en vervaardigde speciaal voor het Zilvermuseum een zilveren schaal. Ongebruikelijke productieprocessen en imperfectie tonen de kracht van zilver. Hoewel het voor zowel liefhebbers van zilver als liefhebbers van zijn eerdere ontwerpen een verrassing is dat hij nu een product gemaakt heeft van zilver, is de schaal toch een onvervalste Piet Hein Eek. Zijn werk is duurzaam en robuust. Een combinatie van eigenzinnig materiaal gebruik en eenvoudige, soms onverwachte productieprocessen. Dit zie je terug in het ontwerp van de schaal.

2013

2012

Silver Applications van Eelco Veenman

Nuttige gebruiksvoorwerpen, die men bij zich draagt, zoals een pen, een bril of smartphone, vertaalt Eelco in zilver en onderzoekt zo wat ze voor ons betekenen, hoe onmisbaar en waardevol ze voor ons zijn. Hij stelt de gebruiksfunctie van zilver ter discussie. Vaak wordt zilver niet meer gebruikt waarvoor het bedoeld is. In ‘Silver Applications’ ontsnapt het zilver aan de oorspronkelijke context en vindt aansluiting bij de functionaliteit in onze hedendaagse samenleving.

2012

2011

“Ashes to Ashes” van Richard Walraven

Van asbak naar (familie) urn. In de huidige samenleving wordt steeds minder gerookt. Asbakken zijn in onbruik geraakt en worden nauwelijks meer geproduceerd. Zilveren asbakken zijn inmiddels tot cultureel erfgoed te bestempelen; we komen ze nauwelijks meer tegen. Daarnaast hebben nieuwe gebruiken hun intrede gedaan. Zo kiezen tegenwoordig veel mensen er voor om na hun dood gecremeerd te worden in plaats van begraven. Daar gaan andere rituelen mee gepaard en is het gebruik van urnen toegenomen. En er wordt steeds meer aandacht besteed aan de urn als object. In het ontwerp ‘Ashes to Ashes’ is cultuur uit het verleden en heden verenigd. De asbak (grijs) is het versierende element uit het verleden. De containers zijn zwart en vertegenwoordigen de dood. De houder is wit en vertegenwoordigt het nu.

2011

2010

“Pièces de Milieu. Tafelstillevens” van Gésine Hackenberg

Hierin beeldt zij letterlijk het scheppend vermogen van de kunstenaar uit. Gésine Hackenberg  laat groenten en fruit groeien van zilver, waarbij de techniek van de galvanoplastiek als een zowel constructief als beeldend proces wordt gebruikt. De manier waarop men groenten en fruit uit hun schil helpt om op te eten, vertaalt Gésine Hackenberg in modellen van papier. Deze dienen weer als patroon voor de uiteindelijke uitvoering in zilverplaat. De aardappels, peren of bananen arrangeert ze vervolgens in tafelstillevens, daarbij verwijzend naar historische schilderijen en naar de traditie van zilveren pronkstukken.

2010
Scroll naar boven