museumbezoek
Beeld: Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Op zoek naar

Een prikkelarm museumbezoek?

Op donderdag 23 november, van 9.00 tot en met 10.45 uur, kun je het Nederlands Zilvermuseum in een prikkelarme omgeving ervaren. Een bezoek aan het museum is niet voor iedereen even aangenaam door de hoeveelheid aan prikkels van geluid, beeld, fel licht en drukte. Tijdens deze speciale bezoekuren kun je het museum buiten de reguliere openingstijden bezoeken en de Wereld van Zilver zo prikkelarm mogelijk ervaren. 

Reserveren kan tot woensdag 22 november.

Wat je kunt verwachten

Wie, Wat, Wanneer?

Wie?

Een normaal museumbezoek kan voor sommige overprikkelend en vermoeiend zijn. Deze speciale bezoekuren zijn daarom voor volwassenen die de aanwezige prikkels van een regulier bezoek niet of slecht kunnen tolereren. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met autisme, ADHD, burn-out, Long-Covid, ziekte, hoog gevoeligheid of andere beperkingen met een lage tolerantie tot prikkels. Wij hebben hier geen bewijs voor nodig en vertrouwen op onze bezoekers.  

Wat?

Om dus overprikkeling te voorkomen hebben we tijdens deze speciale bezoekersuren een aantal maatregelen toegepast. 

Zo is er namelijk geen geluid van de installaties aanwezig en draaien er geen beelden op zaal. Wel kunnen de ondertitelde video’s van de expositie ‘Tin Ten Toon’ op eigen initiatief beluisterd worden met een koptelefoon. 

Om drukte te voorkomen is ook het bezoekersaantal gelimiteerd tot 30 personen per tijdsblok. Per zaal kunnen er tegelijkertijd maximaal 15 bezoekers rondlopen.

De Zilverwerkplaats is om geluidshinder te voorkomen gesloten. In de Zilversmederij is wel een smid aanwezig,  maar de smid verricht geen luide werkzaamheden en staat open voor vragen! 

Wanneer? 

Op donderdag 23 november 2023 van 9.00 tot en met 10.45 uur. Om 11 uur gaan de reguliere bezoekersuren van start. 

Reserveer hier via de webshop voor een tijdslot. Met deze reservering kun je in het museum aan de balie een entreebewijs halen. Er geldt voor het prikkelarme bezoek een regulier entree van €12,00 per persoon. Een Museumkaart en Vriendenloterij VIP-Kaart zijn ook geldig voor gratis entree.  Reserveren kan tot woensdag 22 november.

Beeld: Richard Moog. Pand: Nederlands Zilvermuseum, Kazerneplein 4, 2871 CZ, Schoonhoven
Fotografie: Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Kröller-Müller Museum, John wijntjes.
Wat is er te Zien?

Aan tafel met Helene Kröller-Müller, Tin Ten Toon & Meesterstukken

Op het moment kun je maar liefst drie exposities bewonderen! Bij de expositie Aan Tafel met Helene Kröller-Müller, maak je kennis met Helene als opdrachtgeefster voor tafelzilver. Maar zoals dat vaker gaat tussen opdrachtgever en kunstenaar verloopt de samenwerking niet altijd even soepel… Lees verder…

Bij Tin Ten Toon word je verrast door de veelzijdigheid van tin. Van bodemvondsten tot tinnen soldaatjes en luxe stadskannen, Tin is door de eeuwen heen gebruikt door arm en rijk. Lees verder…

De meesterstukken en miniaturen van de eindexamen studenten van de Vakschool zijn te zien in de Zilverlounge. Studenten kunnen prijzen winnen, stem op het mooiste stuk. 

Het Nederlands Zilvermuseum staat altijd open voor verbeteringen ten aanzien van toegankelijkheid. Tips en vragen zijn daarom meer dan welkom en kunnen met ons telefonisch en per e-mail gedeeld worden. Wij zijn te bereiken via het telefoonnummer 0182 – 385 612 en e-mailadres info@zilvermuseum.nl.

Scroll naar boven