Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven heeft in 2009 de gróótste aankoop uit zijn geschiedenis gedaan. Het museum heeft zijn collectie uitgebreid met honderden zilveren gebruiksvoorwerpen uit de historische zilvercollectie van “Van Kempen en Begeer”. De collectie is aangekocht met steun van de Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt, VSBfonds, SNS REAAL Fonds en het Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds. Met deze nieuwe aanwinst toont het museum de productie van vier toonaangevende zilverfabrieken die Nederland kende: J.M. van Kempen in Voorschoten, C.J. Begeer in Utrecht, Gerritsen & Van Kempen in Zeist en Van Kempen en Begeer in Voorschoten/Zoetermeer. Het Schoonhovense museum kan daarmee een goed beeld geven van de Nederlandse zilvercultuur uit de periode 1850-1970. Met het fabrieksmatig vervaardigde zilver en het werk van specifieke zilverontwerpers uit de vorige eeuw vult het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven een hiaat. Bovendien slaat het een brug naar zijn collectie eigentijds zilver. De spectaculair vergrote collectie is nu te zien in de vaste opstelling.
Van Kempen en Begeer en Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
De B.V. Koninklijke Van Kempen & Begeer beheerde een collectie zilveren voorwerpen die de geschiedenis van de productie van het bedrijf uit de 19de en 20ste eeuw illustreerde. De collectie bestond uit exemplarische voorbeelden uit de gehele periode van de productie (1836-1970); zowel van unica, sier- en pronkstukken als van seriewerk. Reeds vanaf 1978 is een groot aantal voorwerpen hiervan, in bruikleen, afgestaan aan het museum waar het een onmisbare basis vormde in de permanente opstelling. In 2008 werd het bedrijf van Van Kempen en Begeer verkocht aan de Koninklijke Porceleyne Fles (Royal Delft), de historische collectie is toen buiten de verkoop gehouden. Vanaf dat moment heeft het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zich ingezet deze zilvercollectie aan te kopen. Daarmee is niet alleen een belangrijk stuk Nederlands erfgoed veilig gesteld.
In de Van Kempen en Begeercollectie, die het museum heeft aangekocht, bevinden zich karakteristieke voorbeelden van gebruikszilver uit de periode 1850-1970: uitgebreide koffie- en theeserviezen, fruitschalen, kandelaars, trommels, vazen en allerlei soorten schepwerk van visscheppen tot mokkalepeltjes. Ook kenmerkende voorbeelden van neo-stijlen, Art Nouveau, Art Deco en de jaren ‘5;-’60 zijn aanwezig. Een deel van de aankoop betreft voorwerpen van vier toonaangevende zilverontwerpers uit de 20ste eeuw: Carel Begeer, Christa Ehrlich, Emmy Roth en Gustav Beran, die een stempel hebben gedrukt op de Nederlandse vormgeving.