kom langs voor Taxaties
Wat is het waard?
Federatie TMV, dé beroepsorganisatie van taxateurs, makelaars en veilinghouders in roerende zaken, organiseert een kennismaking met de branche op de Nationale Dag van Waarde.
In het Nederlands Zilvermuseum kun je op zaterdag 12 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur het museum bezoeken en daar vervolgens gratis jouw objecten laten taxeren door professionals (Met een geldig entreebewijs voor het museum).
Beeld: Federatie TMV
Beeld: Nationale Dag van Waarde, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, 8 oktober 2022
De taxateurs
Wat kan je meenemen?
Op zaterdag 12 oktober komen verschillende taxateurs naar het Zilvermuseum. Zij zijn allen aangesloten bij de Federatie TMV en gecertificeerd bij het Hobeon, maar hebben allemaal een eigen expertise. Je kunt bij hen terecht voor:
- Ruben Aardewerk: kunst, antiek, zilver.
- Arne Bonsaksen: kunst, antiek, schilderijen.
- George Hamel: juwelen, edelstenen, zilver.
- Gemke Jager: zilveren gebruiksvoorwerpen
- Anita Veenendaal: juwelen en edelstenen.
Benno Weinands: kunst, antiek, zilver.
Waardebepalingen en taxaties
Waarom ga je naar een taxateur?
Voor veel mensen is het benaderen van een taxateur iets waarmee ze niet vaak te maken krijgen. Soms moet het, voor een verkoop, soms ben je nieuwsgierig naar de waarde van bijvoorbeeld een erfstuk. Dan is het belangrijk om een betrouwbare expert in te schakelen als het om waardebepaling (geld) gaat. Hoe weet je dan bij wie je terecht kunt?
Leden van de TMV verzorgen al meer dan 70 jaar de waardebepaling en veiling van kunst, antiek en andere roerende zaken als machinerieën en bedrijfsinventarissen, hedendaagse of klassieke vervoersmiddelen. Alle bij de Federatie TMV aangesloten taxateurs, makelaars en veilinghouders hebben een vakbekwaamheidsexamen afgelegd en zijn officieel en onafhankelijk gecertificeerd: geen sinecure. Zij volgen eenduidige, zware gedrags- en beroepsregels en hanteren uniforme waarde begrippen, zodat hun waardeoordeel altijd kan worden getoetst. Kijk voor meer informatie over de TMV op hun website.
Beeld: Ruben Aardewerk
Bron tekst: ‘Over Ruben’ website Aardewerktaxaties.nl
Even voorstellen
Ruben Aardewerk
De heer drs. R. Aardewerk, Ruben Aardewerk antiquair-taxateur, Leidschendam-Voorburg.
Ruben Aardewerk (geboren 22 juni 1969) is afgestudeerd Kunsthistoricus aan de Universiteit Leiden (1989-1995). Sinds 2002 heeft Ruben zijn bewijs van vakbekwaamheid verkregen als Taxateur Kunst Antiek en Inboedelgoederen en verzorgt hij taxaties voor particulieren en bestaande klanten met hun collecties, maar ook voor partijen zoals verzekeringmaatschappijen, notariskantoren en bijvoorbeeld de douane te Schiphol.
Als Gecertificeerd Registertaxateur Kunst, Antiek, Inboedelgoederen en Antiek Zilver verzorgt Ruben taxaties van Kunst, Antiek, Kostbaarheden en Inboedelgoederen zoals: Schilderijen, Grafiek, Beeldhouwkunst, Meubelen, Volkskunst, Klokken, Tapijten, Kostuum, Textiel, Europees, Chinees en Japans Porselein, Delfts Aardewerk, Glas, Nederlands en Europees Zilver en Goud, Sieraden, Design en overige Decoratieve Objecten.
Even voorstellen
Arne Bonsaksen
Beeld: Arne Bonsaksen
Beeld: George Hamel
Even voorstellen
George Hamel
George Hamel studeerde in 1964 geologie en mineralogie in Leiden, waar hij zich specialiseerde in gemmologie. In 1971 behaalde hij zijn doctoraal, gevolgd door het Gem-A diploma met distinctie en de prestigieuze Tully Medaille. Van 1968 tot 2006 gaf hij les in edelsteenkunde aan de Vakschool Schoonhoven. Sinds 1970 werkte hij bij een internationaal diamantbedrijf en een topjuwelier in Amsterdam, waar hij zich verder specialiseerde in het taxeren van edelstenen en juwelen.
In 1984 richtte hij zijn eigen taxatiebureau, Drs. G.J.W. Hamel, FGA, op. Later werd hij lid van de Federatie TMV en gecertificeerd taxateur. Hij was jarenlang voorzitter van het Dutch Gemmological Institute en het Goud- en Zilversmeden Gilde St. Eloy. Daarnaast publiceerde hij in 2021 het boek Diamant, Koning der Edelstenen (verkrijgbaar in onze museumwinkel).
Even voorstellen
Gemke Jager
Mevrouw drs. G.W.M. Jager, Gemke Jager ZilverTaxaties, Schoonhoven
Gemke Jager is kunsthistoricus en werkte ruim 30 jaar in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, eerst als conservator en later als directeur. Zo ontwikkelde zij een grote expertise op het gebied van (Nederlands) zilver. Na haar afscheid als museumdirecteur heeft zij haar passie voor zilver niet losgelaten en volgde zij de opleiding tot taxateur Zilver bij de Federatie TMV. Inmiddels is zij gecertificeerd registertaxateur Zilver en heeft zij haar eigen bedrijf Gemke Jager ZilverTaxaties.
Beeld: Gemke Jager, fotografie: Hans Breuer
Beeld: Anita Veenendaal
Bron tekst & beeld: Website ‘Over Anita’
Even voorstellen
Anita Veenendaal
Mevrouw A. Veenendaal, Anita Veenendaal Sieraden Taxaties, Maasland
Anita Veenendaal is een gecertificeerde Juwelen en Horloge taxateur met twintig jaar ervaring bij Veilinggebouw De Zwaan, waar haar passie voor sieraden en de verborgen verhalen erachter ontstond. In september 2022 richtte ze haar eigen taxatiebureau op, met een unieke benadering die zowel de financiële als emotionele waarde van sieraden vastlegt.
Haar kennis als goudsmid, edelsteenkundige en jaren lange ervaring als taxateur, zet zij samen met de passie voor juwelen in, om de mensen een juiste financiële waarde te kunnen geven, maar zeker ook om ze te laten genieten van de geschiedenis en verhalen die juwelen met zich meedragen.
Even voorstellen
Benno Weinands
De heer B.J.G. Weinands, Weinands Taxatie & Bemiddeling, Hilversum
Na 23 jaar werkzaam te zijn geweest bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum als taxateur van kunst, antiek en inboedelgoederen, is Benno Weinands inmiddels al meer dan 5 jaar zelfstandig eigenaar en registertaxateur van Weinands Taxatie & Bemiddeling, gevestigd in Hilversum.
Weinands is gespecialiseerd in het verrichten van taxaties en het geven van advies op het gebied van zilver, juwelen, schilderijen, meubelen, aziatica, toegepaste kunst en design, met een bijzondere interesse voor zilver.
Beeld: LinkedIn Benno Weinands
Bron tekst: LinkedIn Benno Weinands
Beeld 1: Fotografie objecten door Erwin Maes, afbeelding Anke Akerboom door Martin Waalboer
Beeld 2: Wessel Spoelder
Het museum
Wat is er nog meer te doen?
Laatste kans!
Bekijk bij de overzichtexpositie ‘Een feest van JEWELSte’ het innovatieve en circulaire werk van Anke Akerboom. Aanschouw hoe ze van schijnbaar waardeloos materiaal weer een (draagbaar) sieraad weet te maken. Lees hier meer…
Voor de kids
Kinderen kunnen hun eigen zilvertaxatievaardigheden oefenen tijdens een speurtocht. Daarbij leren ze onder meer zilvermerken herkennen en kunnen ze hun Junior Zilversmid badge behalen. In de Zilverwerkplaats kunnen zij zelf een eigen ring, hanger of armband maken. De allerkleinste, vanaf 2 jaar, kunnen een boerderijdier versieren.