Monumentendag
Open Monumentendag 2024

Een bewogen verleden

Beleef tijdens Open Monumentendag de Wereld van Zilver in het Nederlands Zilvermuseum! Bezoek gratis de begane grond, inclusief de Zilversmederij, waar smeden het eeuwenoude ambacht tot leven brengen. Het museum, gevestigd in een historisch pand aan de Oude Haven van Schoonhoven, kent een divers en bewogen verleden als klooster, arsenaal en havenkazerne. Bij je bezoek ontvang je een gratis informatieblad dat je mee op reis neemt door de geschiedenis van dit bijzondere gebouw. Combineer je bezoek met een boeklezing over ‘De Vertrouweling‘ op zaterdag 14 september of neem een kijkje bij de andere activiteiten en monumenten in de Zilverstad Schoonhoven.

Wil je meer weten over andere monumenten in de regio die deelnemen? Bezoek dan de website van Open Monumentendag of bekijk hier het aanbod van Open Monumentendag in de Krimpenerwaard.

Bezoektip!

Boeklezing 'De Vertrouweling'

Op zaterdag 14 september om 14.00 uur komt auteur Ariëtte Dekker naar het Nederlands Zilvermuseum voor een lezing over haar nieuwe boek: ‘De Vertrouweling‘. Het boek gaat in op Sam van Deventer en zijn relatie met het echtpaar Kröller-Müller. 

De lezing sluit naadloos aan bij de huidige tentoonstelling ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller’. Je ontdekt de bijzondere vertrouwensband tussen Helene Kröller-Müller en Sam van Deventer, evenals de invloed van hun (brief)correspondentie op het prachtige tafelzilver dat nu tentoongesteld is tot 29 september 2024. 

De lezing is georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Krimpenerwaard. Met een speciale prijs van 5 euro voor leden van de Bibliotheek Krimpenerwaard, vrienden van het Zilvermuseum en Museumkaarthouders. Voor non-leden is de lezing 7,50 euro. De prijs is exclusief entree tot het museum. Graag vooraf aanmelden via onderstaande knop. 

Geschiedenis Monument Kazerneplein 4, Schoonhoven

1412

Op de plaats van het huidige museumpand wordt een klooster gebouwd. Dit Sint Elisabethklooster brandt in 1518 volledig af, maar het wordt opnieuw opgebouwd. Door de Reformatie aan het eind van de zestiende eeuw, waarbij de christelijke religie zich opsplitst in katholicisme en protestantisme, verliest het klooster zijn functie. De kerk wordt daarom afgebroken.

1412

1627

Een deel van het klooster wordt afgebroken. De huidige zuidvleugel, waarin zich nu het Nederlands Zilvermuseum bevindt, wordt gebouwd. Het wordt gebruikt als arsenaal, een gebouw waarin wapens en munitie worden geproduceerd en opgeslagen. De rest van het kloostergebouw blijft bestaan en dient tot in de achttiende eeuw als oudevrouwenhuis. Daarna wordt ook het laatste restant van het voormalige kloostergebouw afgebroken.

1627

1827

Het huidige museumgebouw wordt niet langer gebruikt als arsenaal. De begane grond dient als opslag voor hennep, dat onder andere wordt gebruikt om touwen te maken. Op de bovenverdieping bevindt zich een schooltje.

1827

1862

Het pand krijgt een grondige verbouwing in neoclassicistische stijl onder leiding van A. Oudijk. De oost- en noordvleugel worden aangebouwd, waardoor de kenmerkende u-vorm ontstaat. De buitenzijde van de zuidvleugel (waarin zich nu het museum bevindt) wordt aangepast, waardoor het pand er aan de buitenzijde als een geheel uit komt te zien.

In dit jaar krijgt het pand ook een nieuwe functie als Havenkazerne. Bij Koninklijk Besluit wordt de Artillerie Instructie Compagnie opgericht, die een opleiding start voor korporaals van verschillende onderdelen binnen het leger. Ook wordt er een ziekenzaal ingericht en er is een oefenplein in de buurt.

 

1862

1946

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Havenkazerne gebruikt voor de vestiging van jonge, dienstplichtige mannen, die weigeren mee te vechten in Nederlands-Indië. Dit wordt ook wel Depot Nazending Nederlands-Indië genoemd. De mannen volgen een strikt schema: een werkweek bestaat uit zes dagen, waarbij van 8.00-17.00 en van 19.00-21.00 wordt gewerkt. Dit harde regime heeft effect, waardoor veel mannen besluiten alsnog naar Indonesië te gaan. Met het einde van de Indonesische Revolutie in 1950 houdt dit op.

1946

1950

Het Regiment Van Heutsz, opgericht op 1 juli 1950, doet zijn intrede in het pand. Dit Regiment zet de tradities van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger voort. In 1966 wordt het laatste appel gehouden op de binnenplaats van de kazerne, waarna het regiment verhuist naar ’s-Hertogenbosch.

1950

1978

In de zuidvleugel van de oude kazerne wordt het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum geopend, dat tot die tijd in Utrecht gevestigd is.

1978

1984

De noord- en oostvleugel worden verbouwd en er komen appartementen in. Ook wordt het pand erkent als Rijksmonument.

1984

2014

Na een grote renovatie heropent het museum onder de nieuwe naam: het Nederlands Zilvermuseum.

Lees meer over historie van het Zilvermuseum.

2014
Scroll naar boven