Mokume gane
Mokume Gane

Als Vriend ontdek je meer

Op 2 juli 2022 organiseren de Vrienden van het Zilvermuseum een interessante lezing over een bijzondere en zeer oude techniek; mokume gane. Nog geen Vriend maar wel de lezing bijwonen? Voor 20,- euro kun je de lezing bijwonen en ben je een jaar Vriend van het museum. De lezing wordt verzorgd door Louis Hankart, oud docent van de Vakschool in Schoonhoven.

Aanmelden kan voor 27 juni 2022 per e-mail: vrienden@zilvermuseum.nl of telefonisch bij Ko Sinke: 06 14 88 72 43. Indien wij onverhoopt genoodzaakt worden om te werken met een maximum aantal deelnemers geldt de volgorde van aanmelden. Indien je na opgave toch niet kan komen geef dat dan bijtijds door.

Beeld: Rob Glastra
Beeld: Werk van Leonore Meirer
Het geheim van de smid

Mokume gane

Hoe maakt een goud- of zilversmid bepaalde objecten? Nog steeds vragen kunst- en zilverexperts zich dat regelmatig af.  Bij de expositie ‘Geheim van de Smid’ wordt een tipje van de sluier opgelicht. Je ontdekt het verhaal achter verschillende pronkstukken, zoals de technieken en gereedschappen waarmee ze gemaakt zijn.

Een speciale techniek is Mokume Gane, een oude japanse smeedtechniek. Het basisprincipe van Mokume Gane is een stapeling van verschillende kleuren (edel)metalen en legeringen die door middel van warmte en druk op elkaar gesmeed worden. Het ontstane massieve blok (spekkoek) wordt vervolgens dunner gesmeed en aan de oppervlakte van de plaat wordt door middel van graveren, beitelen en boren patronen aangebracht. Door telkens de plaat verder te smeden en de patronen verder uit te breiden ontstaan de gewenste patronen. 

 

Over de lezing

Programma

13:30                 Inloop in de Zilverlounge met koffie en thee
14:00                 Inleiding door Louis Hankart: Mokume
                           Gane: Een Japanse smeedtechniek
Pauze
15:00                 Rondleiding door het Zilvermuseum met 
                           toelichting op de verschillende
                           gebruikte technieken
16:00                 Borrel
16:45                 Einde bijeenkomst

Beeld: Werk van Leonore Meirer
Scroll naar top