Lezing
Lezing Helene Kröller-Müller

Yuri van der Linden

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Het gelijknamige museum op De Hoge Veluwe en de prachtige collectie Van Gogh schilderijen hebben we aan haar te danken. Regelmatig geeft zij ook opdrachten aan vooraanstaande kunstenaars, architecten en beeldhouwers. Haar uitgesproken smaak en markante persoonlijkheid zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kunst aan het begin van de 20e eeuw. 

Op 7 september 2024 komt Yuri van der Linden conservator bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, naar het Nederlands Zilvermuseum voor een lezing over het Jachthuis ontworpen door Berlage. Aansluitend is het tafelzilver van Helene Kröller-Müller te bewonderen. 

Beeld: Yuri van der Linden tijdens de opening van de expositie 'Aan tafel met Helene Kröller-Müller'. Gemaakt door John Wijntjes.
Beeld: Foto door John Wijntjes; Opening expositie 'Aan tafel met Helene Kröller-Müller'. Links: Directeur Nederlands Zilvermuseum Marcel Teheux. Rechts: Yuri van der Linden.
Belangrijke informatie

Wat, Waar en Wanneer?

De lezing wordt gegeven in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven en vindt plaats op zaterdag 7 september 2024 van 14.00 uur tot 16.00 uur. De prijs voor de lezing is 12,50 euro inclusief koffie of thee en appelgebak (exclusief entree. Museumkaart en Vriendenloterij VIP-Kaart geldig). 

Reserveren voor de lezing is verplicht. Reserveer alvast een plekje via onze webshop!

Expositie

Aan tafel met Helene Kröller-Müller

‘Ken jij al het zilver van Berlage, waar ik nu iedere dag van geniet? Ik geloof van niet. Het is zo strak en mooi, dat alleen mijn fijne tafellakens er bij passen. Al het andere zou ik soms van de tafel weg willen nemen & ik verzin al hoe ik ook een werkelijk mooi servies er bij krijg.’
– Helene Kröller-Müller, 30 januari 1913, in een brief aan Sam van Deventer

Bij een bezoek aan de expositie van 12 oktober 2023 tot en met 2 juni 2024 ontdek je met eigen ogen hoe mooi het is!

Previous slide
Next slide
Beeld 1: Campagnebeeld 'Aan tafel met Helene Kröller-Müller'; Beeld 2: Foto door John Wijntjes, Opening expositie; Beeld 3: H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912, opusboek 't Binnenhuis, RKD - Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis, Den Haag, Archief Jac. van den Bosch, foto: RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Beeld: Mobaco replica van het Jachthuis Sint Hubertus op De Hoge Veluwe. Te zien bij de expositie 'Aan tafel met Helene Kröller-Müller'.
OOK INTERESSANT: Lezing 11 mei 2024

Mobaco 100-jaar

Het Mobaco constructiespeelgoed viert dit jaar, 1924-2024, zijn 100-jarig bestaan. Inmiddels is het speelgoed uit de productie, maar blijven we er de vruchten van plukken. Zo is er ook een replica van het Jachthuis Sint Hubertus in de expositie ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller’ te zien, geheel gemaakt van het speelgoed. 

Benieuwd naar meer over dit bijzondere stukje Nederlands cultureel erfgoed? Bezoek dan binnenkort op 11 mei 2024 de lezing. Met achteraf de mogelijkheid om het museum te bezoeken en een kopje koffie of thee. 

Niet bekend met Mobaco? Lees hieronder alvast wat meer informatie.   

Scroll naar boven